Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NIEUW WEST - s’ Werelds beste zandkunstenaars zetten bijzondere verhalen om in grote zandsculpturen die tijdens het Amsterdam Sand Sculpture Festival te zien zijn in de Oeverlanden. Het gratis festival wordt van 24 september tot en met 23 oktober gehouden. Wie een mooie herinnering, verhaal of een grappig of juist ontroerend moment heeft beleefd in de Oeverlanden, kan dat via amsterdamsandsculpturefestival@gmail.co delen. Dat kan tot en met 7 augustus.

Vijf zandkunstenaars die tot de wereldtop behoren maken van de verhalen zandsculpturen. Johannes Hogebrink is een van hen en maakt al sinds 2005 zandsculpturen. “Ik kom zelf uit Amsterdam dus vind ik het erg leuk dat dit nieuwe zandsculpturenfestival in de Oeverlanden is. Toen ik er een keer mijn hond uitliet, ontdekte ik dat het een mooi gebied is met een interessante, beetje rauwe sfeer. Dat hoop ik ook terug te zien in de verhalen waar wij de sculpturen van gaan maken.”

Tien dagen

“We maken ieder een sculptuur van ongeveer 2 tot 3 meter hoog,” vervolgt Johannes. “Daar doen we meestal tien dagen over. We werken met goed aangedrukt rivierzand dat we mengen met water. Omdat het festival buiten is, beschermen we de sculpturen als ze klaar zijn met een laagje verdunde houtlijm. Zo blijven de sculpturen goed bij regen en wind.”

Rafelranden van de stad

Kunstenaar Teun Castelein kwam met het idee voor het festival. “Ik hou van de Oeverlanden. Dit natuur- en recreatiegebied, ontstaan uit opgespoten zandgrond uit het Nieuwe Meer in Amsterdam, is voor mij één van de laatste rafelranden van de stad. Met haar fraaie strandjes en wilde natuur komen er veel recreanten, rustzoekers en natuurliefhebbers op af, maar het dient tegelijkertijd ook als cruise-zone, tijdelijke verblijfplaats voor arbeidsmigranten en nachtelijke hang-out voor jongeren. Het is dus een unieke plek waar veel verhalen ontstaan. Daar wilde ik graag wat mee doen.”

Het Amsterdam Sand Sculpture Festival wordt georganiseerd door Tuinpark Ons Buiten, Kunstenaarsbroedplaats Nieuw&Meer, Natuur- en Milieueducatie centrum de Waterkant en watersportvereniging Onklaar Anker, De Oeverlanden Blijven! en Paviljoen Aquarius.