Herdenking op 4 mei in Zwanenburg en Halfweg

Nieuws
Kransen gedragen door de scouting.
Kransen gedragen door de scouting. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - In de Protestantse kerk wordt zaterdag 4 mei om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden voorafgaande aan de Dodenherdenking in Halfweg en Zwanenburg. 

Deze Oecumenische samenkomst wordt georganiseerd door de Raad van Kerken. Ds. Wilma van Rijn-Fennell en José Pijnaker zullen deze bijeenkomst leiden. De organist is Hans Jütte. 

De dienst zal worden bijgewoond door wethouder Charif El Idrissi van de gemeente Haarlemmermeer. Ook Scouting Rijnland uit Zwanenburg-Halfweg zal - zoals gebruikelijk - aanwezig zijn.

De herdenkingen bij de monumenten in Halfweg en Zwanenburg zijn voorbereid door de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg. Na de samenkomst wordt vanuit de Protestantse kerk in stille tocht, onder klokgelui, naar de monumenten bij de Dubbele Buurt in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg gelopen. Leden van de scouting zullen ook dit jaar de kransen dragen van de kerk naar de monumenten. 

Op de plaatsen van samenkomst volgt om 20.00 uur twee minuten stil zijn om allen te gedenken – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bij het monument in Halfweg zal Muziekvereniging Eensgezindheid de muzikale omlijsting verzorgen rondom de herdenking. Na de kranslegging zal de herdenkingsrede namens het gemeentebestuur van Haarlemmermeer uitgesproken worden door wethouder Charif El Idrissi.

Bij het monument in Zwanenburg zal oud-Zwanenburger Thijs van Voornveld met zijn trompet aanwezig zijn om de herdenking te begeleiden. Na de kransleggingen door de gemeente en de OBS De Zwaan zal hier de herdenkingsrede worden uitgesproken door gemeenteraadslid Jordy Schaap. Ook zal hier een gedicht worden voorgedragen door een van de leerlingen van de basisschool.