Tentoonstelling over kerstkaarten in het Van Eesteren Museum

Cultuur
Naast de tentoonstelling besteedt het museum ook op andere manieren aandacht aan de kerstviering.
Naast de tentoonstelling besteedt het museum ook op andere manieren aandacht aan de kerstviering. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST- Wie maakt er tegenwoordig nog zijn eigen kerstkaarten? Op 14 december opent in het Van Eesteren Museum de tentoonstelling Come Deck the Halls! Daarin staan de kerstkaarten van de Britse architecte Alison Smithson centraal. Tussen 1954 en 1992 maakte zij bijzondere kerstkaarten die een sterke verbinding met haar gebouwen kende. Naast de kerstkaarten van Alison Smithson zijn er ook kerstkaarten van de architecten Frank Lloyd Wright, J.J.P. Oud en Dick Apon te zien.

In de vorige eeuw was de kerstkaart niet alleen het middel om je familie en vrienden gelukwensen over te brengen, maar ook om je creativiteit te etaleren. Deze traditie van het sturen van kerstkaarten is door digitalisering verdwenen. Dat daarmee ook veel creativiteit verloren gaat, toont Come Deck the Halls! De tentoonstelling is gecureerd door de Spaanse architecte Ana Abalos en het grafisch ontwerp van Studio Hessel de Ronde.

Kerst in het Van Eesteren Museum

Naast de tentoonstelling besteedt het museum ook op andere manieren aandacht aan de kerstviering. Zo zijn er verschillende kerstworkshops in het museum en is de museumwoning in jaren vijftig kerstsfeer gehuld. Met een mooi versierde kerstboom met kerstballen uit de jaren 50 en een feestelijk gedekte tafel waan je je in een jaren vijftig kerstdinersetting. Tijdens een bezoek aan de woning met gids is te zien hoe kerst in Nieuw-West eruitzag in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De museumwoning is elke donderdag tot en met zondag open om 14.30 uur.

De feestelijke opening van de tentoonstelling op donderdag 14 december is om 17.00 uur. Bezoekers kunnen kerstknutselen, de versierde museumwoning bezoeken en genieten van Glühwein, warme chocomel en kerststol.

Kerstworkshops

Bij de tentoonstelling Come Deck the Halls! worden speciale kerstworkshops georganiseerd, op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 december van 14.00 tot 16.00 uur in het Van Eesteren Museum. In de workshops maken deelnemers kerstversieringen en wordt hun (kerst)creativiteit aangesproken. De versieringen kunnen worden toegevoegd aan de tentoonstelling, waarmee deze steeds verder groeit. De workshops worden gegeven door Soraya Smithson, de dochter van Alison en Peter Smithson.

Kinderworkshop

In de tweede week van de kerstvakantie organiseert het Van Eesteren Museum voor kinderen ook een eigen knutselworkshop vol sfeer en winterse gezelligheid.

Het Van Eesteren Museum is te vinden op Noordzijde 31. Het museum is open elke donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. Ook in de kerstvakantie, met uitzondering van 24 en 31 december. Meer informatie over activiteiten en tickets via: www.vaneesterenmuseum.nl.