Heemskring zit vol historie

Algemeen
Foto uit Heemskring 66. Een beeld uit 1991. Terugkerend uit de wijk Breedwee, voerde de door liefdesverdriet verblinde shovelrijder een brandend autowrak mee in zijn laadbak.
Foto uit Heemskring 66. Een beeld uit 1991. Terugkerend uit de wijk Breedwee, voerde de door liefdesverdriet verblinde shovelrijder een brandend autowrak mee in zijn laadbak. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Het nieuwe nummer van de Heemskring, het twee keer per jaar verschijnende magazine van de Historische Kring Heemskerk, staat vol met interessante verhalen over de geschiedenis van het dorp.

Deze 66ste editie van de Heemskring begint met een grappige vertelling door Qruun Schram. Hij verhaalt van zijn avontuur met Vossie, het paard van bakker Schuijt aan de Rijkssstraatweg. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de legendarische dorpsomroeper Dirk Zuurbier.

Marjo Hoogewerf vertelt de geschiedenis van het bijna honderdjarige Slaapkenner Zuidervaart (in 1922 begonnen als een winkeltje aan huis van Anna Visser-Adrichem).

Jan Butter levert twee verhalen. Het eerste over de familienaam Heemskerk (die tot in alle uithoeken van Nederland voorkomt), het andere over volkstuinenparadijsje ‘De Goede Verwachting’.

Pater Jan Hutjens staat centraal in een artikel van Aad en Joshua Knaap. Hutjens was van 1974 tot aan zijn overlijden in januari 1994 werkzaam in Heemskerk. Eerst als rector van het St. Jozef ziekenhuis en het St. Jozef verpleeghuis, daarna als rector van het St. Agnes verzorgingstehuis.

Aan de hand van gesprekken met drie betrokkenen beschrijft Co Rol de shovelramp van 1991, waarbij een door liefde verblinde Beverwijker in de wijk Breedweer tientallen auto’s ‘aan gort’ reed met een reuzenshovel.

Tenslotte belicht Piet Dubbelman de rol die de firma Bruisschaart de laatste zestig jaar heeft gespeeld in de ontwikkeling van Heemskerk. Losse nummers van Heemskring 66 (gratis bezorgd bij leden van de Historische Kring Heemskerk) zijn te koop bij boekhandel Stumpel.