Jonge bedrijfsleider aan het roer bij Theater de Beun

Algemeen
Theatermanager Jelle Klingeler en directeur Social Leisure Teun van Etten.
Theatermanager Jelle Klingeler en directeur Social Leisure Teun van Etten. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Hij begon met schoenen verkopen, werd bedrijfsleider en dacht op een dag toch aan wat anders. De vriendin van de 25-jarige Jelle Klingeler werkt bij zwembad De Bever in St. Pancras. “Ze zei dat er wat ruimte was bij Social Leisure.” Het bedrijf dat, vaak namens een gemeente, maatschappelijk vastgoed beheert en runt in de hele regio. In Heiloo het bedrijf gekend vanwege de overname destijds van zwembad het Baafje. Dus Jelle maakte de overstap. Eerst wat werk in het zwembad, daarna ijsjes verkopen bij de Kleine IJsbeer in Schoorl en daarna kwam hij op kantoor, hij kreeg het e-mailaccount voor De Beun onder zijn hoede, bood eens een helpende hand in het theater en was zomaar de bedrijfsleider. “Dat doet hij nu een jaar, het gaat prima, als ik hier kom proef ik de goede sfeer”, zegt Teun van Etten, de directeur van Social Leisure. Hij begon met de Beun in coronatijd, dat was spannend. En nu is het weer spannend, met de opgelopen energiekosten.

door onze verslaggever Ed Bausch

“Alles draait om de bezoekers”

“Voor mij was de cultuursector totaal nieuw”, zegt Jelle. Teun: “Hij toont een fijne ambitie en zorgt voor prima gastheerschap.” Teun en Jelle kijken vol vertrouwen naar de toekomst. “Er gaat nog iets moois gebeuren”. Die tekst staat ook te lezen op een van de vele affiches met aankondigingen van voorstellingen en concerten in het theater van Heiloo. “De artiesten zijn eigenlijk heel gewoon. Ik leg vaak wat fruit neer voor hen neer, dat lijkt me wel goed. Ik ben nu steeds meer hier op de vloer”, zegt Jelle. “Iedere week zijn er vier avonden met films, geprogrammeerd door de Filmliga. Voor ons is duidelijk waar de Heilooërs graag voor komen, film, cabaret en kleinkunst en zeker ook popmuziek in de theatersetting, zoals laatst met Van Dik Hout. Daarbij is de Beun een geliefd try-out theater. Zo begonnen we dit seizoen met Youp van ’t Hek. Een gedroomde seizoenstart.”

Wens voor tweede zaal

“Bij maatschappelijk vastgoed draait alles om de bezoekers. Het lukt om een zwembad, een dorpshuis (zoals bijvoorbeeld de Blinkerd in Schoorl) of een klein theater in een gemeente overeind te houden als je maar beseft dat je voor bezoekers werkt. En dan steeds stapjes zetten met vernieuwing, innovatie. Dan leven de bezoekers met je mee.” Voor de Beun denkt Teun vooral aan het verder feestelijk maken van de foyer. “En we zijn goed onderdeel van de vernieuwing van het gebied rond ’t Loo, samen met de Witte Kerk en het winkelcentrum.” Een tweede zaal, voor honderd bezoekers, is ook een grote wens. “Architect Koert Argeloo heeft een mooi ontwerp getekend, voor uitbreiding aan de zuidkant.”

Energielasten

Teun van Etten ziet dat de energielasten zich ongunstig ontwikkelen. “De Beun zit, met de gemeente, in een grote inkooporganisatie, maar ja, op een gegeven moment loopt ook daar een contractperiode af, dat komt dichterbij. Maar het kan niet anders dan dat de overheid dan bijspringt of iets anders bedenkt, want publieksgebouwen moeten door kunnen gaan. Dat vertrouwen heb ik wel. Social Leisure is een bedrijf, maar in het beheer van maatschappelijk vastgoed en de functie daarvan behouden, zoals wij het doen, staat winst niet voorop. Dat geldt ook voor De Beun, die met de Witte kerk, de Cultuurkoepel en ook Onze Lieve Vrouw ter Nood, de inwoners van het dorp een mooi palet aan vertier biedt.

De komende weken gaat önder andere Falkland Toneel de zaal bespelen en er komt de jaarlijks avond met Showhero aan, gespeeld door mensen met een beperking. “Dat is werkelijk een groot feest.”

Peter Heerschop en Vigga Waas staan donderdag 20 oktober in de Beun met ‘Er gaat vast nog iets heel moois gebeuren.’. Kijk voor alles op www.debeun.nl