2e hands playmo uit Heiloo uitgegroeid tot maatschappelijke webshop

Duurzaam
Sandra van der Flier - Nieuwveen in de garage voor Playmobil.
Sandra van der Flier - Nieuwveen in de garage voor Playmobil. (Foto: Yvette Juch)

HEILOO - In 1996 deed ze mee aan de Olympische Spelen met het Nederlandse softbalteam. En Heilooërs kennen Sandra van der Flier Nieuwveen ook van Heiloo Vitaal, het familiebedrijf dat op het GGZ terrein is gevestigd. Maar we zijn niet naar haar garagewinkel aan de J.P. Hasebroekweg gekomen om het met haar te hebben over sport. Hoewel ze met haar platform ‘2e hands playmo’ er wel een sport van heeft gemaakt om incomplete Playmobil sets weer compleet te maken.

door Yvette Juch

Toen Sandra’s kinderen nog klein waren was ze druk met topsport bezig en werkte ze in de evenementen. De kinderen gingen om de hoek naar de basisschool waardoor het allemaal wel vanzelf ging. Tot de jongens wat ouder werden en naar het Jac. P. Thijsse College gingen. Toen besloot ze te stoppen met de topsport om er een periode helemaal voor haar kinderen te zijn. Ze stopte ook tijdelijk met werken. En met de jongens op de middelbare school had ze de tijd om hun speelgoed uit te zoeken en op te ruimen. Sandra: “Het Playmobil kon ook weg, maar dat was natuurlijk nog harstikke mooi en nog goed te gebruiken. Dus verkochten we het. En dat uitzoeken en compleet maken van de sets vond ik zo leuk dat ik na het verkopen besloot om eens een partij op te kopen.”

Inmiddels is 2e hands playmo een uit de hand gelopen hobby en wordt de webshop voor tweedehands Playmobil druk bezocht. Dagelijks wordt ze gebeld en gemaild door kinderen en volwassenen die Playmobil onderdelen zoeken of speciale poppetjes zoeken die ze gebruiken voor hun werk in de hulpverlening. Sandra maakt in haar garages sets compleet, levert onderdelen aan en zorgt ervoor dat ook kinderen of opa’s en oma’s met of zonder een krappe beurs terecht kunnen voor het duurzame speelgoed. Er ging een wereld voor mij open

“Toen ik net begonnen was in de garage ging er een wereld voor mij open, want veel van mijn bezoekers bleken mensen te zijn die dit speelgoed kopen om mee te werken in de hulpverlening. Ik werd steeds vaker benaderd door praktijken voor gezinssamenstellingen en rouwbegeleiding. Therapeuten, de brandweer, docenten, speelotheken. Er wordt veel gewerkt met playmobilpoppetjes voor bijvoorbeeld rollenspellen of om een situatie na te bootsen voor studenten of jonge kinderen.”

Gerrie Reijersen van Buuren is een bekende therapeut en traint hulpverleners te werken met de poppetjesmethodiek ‘Therapie in beeld’. Vaak komen hulpverleners die een training bij Gerrie hebben gevolgd na afloop bij Sandra langs om bepaalde Playmobil personages aan te schaffen voor hun praktijk. “Ik ben vandaag ook met een opdracht bezig. Ik heb een omschrijvingen gekregen voor een gezin met twee kinderen en een zwangere moeder. Dan ga ik op zoek naar de meest geschikte poppetjes en zodra ik het Playmobil gezin compleet heb stuur ik ze op en dan weet ik dat de therapie kan beginnen.”

Zelfs nu ze alweer geruime tijd een sportschool in Heiloo runt blijft ze haar webshop in de blauwe garages in Heiloo aanhouden. Voor het maatschappelijke doel en voor de verduurzaming van speelgoed. 

De tekst loopt door de afbeelding >>

Om bij de winkel te komen moet je eerst langs de bewaking zien te komen. (Foto: Yvette Juch)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding