Denk mee over elektrische laadpalennetwerk in Heiloo

Duurzaam
Elektrische auto aan een laadpaal. Foto ter illustratie.
Elektrische auto aan een laadpaal. Foto ter illustratie. (Foto: Mike B)

HEILOO - De vraag naar elektrische laadpalen neemt snel toe. In de gemeente Heiloo worden de laadpalen daarom niet langer alleen op aanvraag van inwoners geplaatst. Het beleid is aangepast om het laadpalennetwerk sneller te kunnen uitbreiden en een goede dekking binnen de gemeente te hebben. Deze manier van plaatsing draagt bij aan de eis van het Rijk om vroegtijdig voldoende laadpalen te hebben. Inwoners kunnen meekijken hoe dit netwerk eruit gaat zien.

In de gemeente Heiloo neemt het aantal elektrische voertuigen snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur. Met dit plan om vooraf locaties te bepalen, zijn er voldoende laadpalen beschikbaar tot 2025 om daarna verder te kunnen uitbreiden. In de ontwikkeling van dit laadnetwerk is veel aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte en is rekening gehouden met de ligging van het bestaande elektriciteitsnet. Door vooraf de locaties te bepalen, wordt de tijd tussen de aanvraag en de plaatsing van de laadpaal korter.

Wethouder Ronald Vennik legt uit: “Op dit moment plaatst de gemeente laadpalen op aanvraag en worden laadlocaties per aanvraag aangewezen op basis van een maximale afstand tot de aanvrager. Dit kan leiden tot een gebrek aan samenhang tussen de laadlocaties en het iedere keer behandelen van afzonderlijke aanvragen. Door dit proactief op te pakken zijn we sneller toekomstbestendig ingericht.”

Regels voor plaatsing

Om tot een netwerk te komen dat bijdraagt aan een goede verdeling van de laadpalen is gekeken naar waar de locatie van een laadpaal aan moet voldoen. Volgens die regels is een plattegrond samengesteld waar laadpalen gaan worden geplaatst. Inwoners kunnen meekijken met de plattegrond op www.ikdenkmeeoverheiloo.nl/laadpaal. Op een interactieve kaart staan de locaties van de laadpalen. Door op een laadpaal te klikken kan een reactie worden achterlaten waarom dit wel of geen goede locatie is.