Ed Pach.
Ed Pach. (Foto: aangeleverd)

‘Getwist’ water uit de Pishoek in Wieringerwaard hebbeding voor goed doel

Algemeen

WIERINGERWAARD - “Ik hoop dat wat begon als een goeie 1 aprilgrap uitmondt in een extraatje voor de Sjaak Pach Stichting”, grijnst Ed Pach terwijl hij een paar flesjes van zijn ‘Eau de Pipi’ laat zien. De flesjes; elk voorzien van een etiket met het predicaat ‘original’, zijn te koop à vijf euro per stuk. De totale opbrengst is bestemd voor de Sjaak Pach Stichting, welke vaarvakanties voor kinderen met een lichamelijke beperking mogelijk maakt.

Brengt ‘Eau de Pipi’ geld in het laatje voor de Sjaak Pach Stichting?

“Toen ik laatst een whiskyproeverij bezocht bleven er aan het eind van de avond vele lege flesjes over. Ik dacht meteen: ‘daar moet ik iets mee doen’, en zo ontstond deze 1 april grap”, blikt Pach terug op zijn actie om water uit de Pishoek aan de man te brengen. Op zijn Facebook-pagina postte Pach het bericht dat hij per toeval de bijzondere werking van het water uit de Pishoek bij Nieuwesluis ontdekte. De tekst luidde als volgt: ‘Als bewoner van de dijk de Nieuwesluis en bezitter van een boot met ligplaats in de haven aldaar is Ed Pach regelmatig op het water te vinden. Net als alle andere bootbezitters ‘vist’ hij wel eens een emmertje water op om de boot af te spoelen. Al snel merkte hij op dat het water uit de haven, uit het Waardkanaal of uit het Amstelmeer een andere samenstelling heeft dan het water, opgevist uit een bepaalde plek op het nabijgelegen meer: ‘de Pishoek’. “De boot werd en bleef veel schoner! Bovendien viel op dat de huid van mijn handen veel zachter aanvoelden als ik met dit water in de weer was geweest.”

Stroming in de Pishoek

Het moet gezegd: een creatief brein kan Ed Pach niet ontzegd worden, want hij staaft zijn verhaal gaandeweg op hersenspinsels als: ‘Hoewel er officieel geen stroming is, is die er wel degelijk, maar niet altijd! Bij droogte wordt het water via het gemaal aan de Molenweg in Wieringerwaard en het gemaal in de Noorddijk van de Pishoek, de polder ingelaten om het grondwater op het juiste peil te houden. Vanuit het Waardkanaal stroomt het water van twee kanten (vanuit het Amstelmeer en door het Waardkanaal vanaf Kolhorn) naar de Pishoek, door het kanaal De Boezem, richting gemaal Wieringerwaard. Bij natte periodes, bij veel regenval, gebeurt het omgekeerde: via sloten komt het water in het binnendijkse kanaal, waarna het gemaal het weer terugpompt in het Boezemkanaal. Door deze stroming gaat het op een specifieke plaats op de Pishoek kolken, er ontstaat een ‘twist’.’

Twister

Niet bij toeval heet de boot van Ed Pach dan ook ‘Twister’. “Volgens andere ligplaatshouders heeft dit alles te maken met mijn vaarstijl”, haha. “Omdat ik lekker op dreef was rolde de rest van het verhaal er ook zomaar uit.” Waarvan acte: ‘Zodra het gemaal weer in werking is gezet vaart hij naar dit ‘twistpunt’ om het water vanuit de juiste diepte ‘op te steken’. Hiervoor gebruikt hij zelfontworpen gereedschap. Op het oog is dit twistpunt op de Pishoek niet te vinden; Pach heeft daarvoor ultramoderne apparatuur aan boord.’

Geneeskrachtige werking

‘Op mooie dagen nemen we regelmatig een duik vanaf de boot in de Pishoek. Ook toen begon het ons op te vallen dat we na zo’n dag regelmatig complimenten van anderen kregen: Wat zien jullie er goed uit! Zowel mijn vrouw als ik worden vaak vele jaren jonger geschat dan we werkelijk zijn. Het drong tot me door dat ik me veel beter voelde als ik mijn gezicht had afgespoeld met het water uit de Pishoek. Bovendien bleek op die dagen mijn bloeddruk veel lager en voelde ik me veel fitter. Ook ging ik regelmatig een beetje water toevoegen aan mijn badwater met een verbluffend resultaat. Het heeft een zeer heilzame werking. Ik vond dat ik deze ontdekking niet alleen voor ons zelf moest houden, maar het moesten delen met anderen. Dat bracht me op het idee om het ook anderen aan te bieden onder de naam ‘Eau de Pipi’ (een vrije vertaling van ‘water uit de Pishoek’. red.).’

Ed Pach heeft daarop ‘Eau de Pipi’ officieel gedeponeerd en mag hij zich dan ook de enige officiële watersteker van de Pishoek noemen. Een flesje van 2 cc is voorzien van een etiket met merk en flesnummer. Daarbij wordt een officieel ‘Certificaat van Authenticiteit’ ofwel een echtheidsgarantie geleverd.’ Tot zover de berichtgeving over Pach’s 1 april grap.

Sjaak Pach Stichting

Ondanks het feit dat velen Ed Pach goed kennen en er dus niet van opkeken dat deze grap uit zijn koker kwam, heeft hij toch de nodige flesjes ‘Eau de Pipi’ aan de man kunnen brengen. “Zo’n flesje is natuurlijk een prachtig ‘souvenir’ en hebbedingetje voor iedereen. Bovendien heeft mijn verhaal een zeer serieus doel. Ik doneer jaarlijks een bedrag aan de Sjaak Pach Stichting. Deze stichting is in 1982 in Den Helder opgezet door mijn vader. Hij stond met zijn patatkraam op de markt toen hij een keer werd aangesproken door een man met een gehandicapte zoon. De man wendde zich tot mijn vader met de woorden: Hé Pach, jij kent veel mensen hier, kun jij er niet voor zorgen dat er voor mijn zoon een rondvaartje geregeld kan worden?’. ‘Dat gaan we zeker doen’, zei mijn vader. ‘Maar dan gaan we een week en nodigen we meer gehandicapte kinderen uit’. Je moet weten dat er in ‘82 nog bijna niets voor deze kinderen werd georganiseerd. Mijn vader heeft er toen voor gezorgd dat met behulp van marineschepen en helikopters een geweldige maritieme dag met demonstraties werd georganiseerd waaraan een vaarweek werd gekoppeld. Mijn vader was daarna het hele jaar door en zeven dagen per week mee bezig om gehandicapte kinderen de vakantie van hun leven te bezorgen. Door middel van bingo’s, loterijen en sponsors haalde hij geld op. Toentertijd kostte een weekje vakantie voor 50 kinderen inclusief uitstapjes, eten en drinken, plusminus 100.000,- gulden, een slordige € 45.000,-. Ook was er bij deze kindertjes één op één begeleiding nodig die mee aan boord ging. Je hebt dus ook nog eens zo’n 50 vrijwilligers nodig, die de kinderen 24/7 willen verzorgen en zorgdragen voor het eten en drinken en het organiseren van de activiteiten onderweg.”

Prins Willem Alexander

Voor de vaarvakanties wordt het schip de voormalige Henry Dunant, nu de Prins Willem Alexander gehuurd. Dit schip is speciaal ingericht voor een verblijf van ‘mensen met een lichamelijke beperking’, zoals dat tegenwoordig heet.
“In de daarop volgende jaren lukte het weleens om zelfs tweemaal een reis te organiseren, waardoor 100 gehandicapten kinderen van een vaarvakantie konden genieten. En vergeet ook niet de ouders: die zijn er heel blij mee dat ze even een weekje vrij zijn van de vaak intensieve verzorging van hun kind.

Groot feest

Toen mijn vader in ‘89 overleed zijn wij als familie Pach tot het bestuur toegetreden. Op een goed moment nam de hechte groep vrijwilligers die aan de ‘stichting vaarvakantie lichamelijk gehandicapte kinderen’ was verbonden de stichting in zijn geheel over en doopte deze om tot de Sjaak Pach Stichting. De stichting bestaat nog steeds, alleen staan de activiteiten in deze coronaperiode nu even op een laag pitje. Maar dat komt zeker weer goed”, zegt Ed Pach. “Vorig jaar en dit jaar konden de vaarvakanties door corona niet doorgaan. Het geld moest daarom ook weer teruggegeven worden aan de sponsors. Volgend jaar bestaat de stichting 40 jaar, dus dat moet een groot feest worden.”

“Daarom hoop ik door middel van deze ludieke grap toch wat extra geld te kunnen genereren voor de Sjaak Pach Stichting. De opbrengst van de verkoop van de flesjes wordt toegevoegd aan de donatie die ik jaarlijks aan de stichting doe. Wie meer wil weten over deze stichting, zich aan wil melden als vrijwilliger of ook wil doneren, kan meer informatie vinden op de website https://sjaakpachstichting.nl/

Hoe te bestellen

De flesjes, inclusief officieel certificaat, kosten vijf euro en zijn te bestellen via het mailadres ed.pach01@gmail.com. Ed Pach, optimistisch als altijd: “Ik weet zeker dat ik in de komende periode nog wat flesjes kan slijten aan toeristen of aan mensen die met een bootje de Pishoek op gaan! En natuurlijk wil elke rechtgeaarde Nieuwesluizer of Wieringerwaarder ook een flesje! En al helemaal als je weet dat je daarmee gehandicapte kinderen helpt aan de vakantie van hun leven!”

Elk flesje is voorzien van etiket met predicaat 'original'
Afbeelding
Brilanten huwelijksjubileum in Breezand Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Vuurwerkregels in Hollands Kroon 2022 Algemeen 24 nov, 14:48
Afbeelding
Oliebollenkramen Hollands Kroon 2022: de lekkerste oliebollen haal je hier Algemeen 24 nov, 14:46
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Moeder Linda voelt zich ‘omringd door een kring van lieve mensen’ dankzij Buurtgezinnen Algemeen 24 nov, 10:20
Afbeelding
Hollands Kroon neemt energierekening van organisaties met betalingsproblemen over Algemeen 24 nov, 09:19
Afbeelding
17 nieuwe vrijwilligers aangemeld voor eerste hospice Hollands Kroon Algemeen 24 nov, 08:58
Afbeelding
Eerste raadscafé gemeenteraad Hollands Kroon groot succes Algemeen 23 nov, 15:55
Afbeelding
Als jij durft te vragen, probeert de Holland Kroonse Uitdaging jou te helpen! Algemeen 23 nov, 13:15
Afbeelding
Popkoor Feel Good vierde groots verjaardagsfeest in Middenmeer Algemeen 23 nov, 11:46
Afbeelding
Nieuwe lus bij mountainbikeparcours Dijkgatbos in Wieringerwerf Algemeen 23 nov, 11:36