Rob Hekkenberg toont een van zijn vondsten
Rob Hekkenberg toont een van zijn vondsten (Foto: Writing4U.nl)

Rob is gek op stenen: “Ik verzamel gesteenten en mineralen als een fotoboek”

5 jan, 16:18 Nieuws

OUDE WETERING – De ene steen is de ander niet. Wie er oog voor heeft, ontdekt de meest fantastische geologische juweeltjes, die overal op de wereld te vinden zijn. Rob Hekkenberg uit Oude Wetering verzamelt al veertig jaar bijzondere stenen. 

Joep Derksen

Hekkenberg kan zich zijn eerste steen nog goed herinneren. “Ik bukte, om die steen op te rapen en bleef er geboeid naar kijken. Deze steen ging voor me leven. Er zaten verschillende kleuren in en sommige deeltjes glinsterden in de zon.” Een steenkoorts maakte zich van hem meester. “Zit er soms zilver of goud in? Heb ik iets heel bijzonders gevonden?” Thuisgekomen onderwierp Hekkenberg de steen aan een nader onderzoek; met een vergrootglas. Die glimmende deeltjes leken echt op zilver. Na een aantal pogingen lukt het hem om de steen in vijf stukken te breken en wordt verrast door prachtige kristallen, die hem tegemoet schitterden. Zijn nieuwe hobby is zo ontstaan: geologie.

Al snel meldde hij zich aan bij de Gea kring Rijnland. Liefhebbers van bijzondere stenen en geologische processen delen hun passie met elkaar en brengen zo kennis over bijvoorbeeld kristallen en mineralen, die in gevonden stenen zitten. De Gea kring Rijnland heeft drie werkgroepen: paleonthologie (stenen met fossielen erin), algemene geologie en de werkgroep mineralogie, die zich bezig houdt met gesteenten, mineralen en kristallen, die zich in mathematisch perfecte vormen en met schitterende kleuren in en op stenen ontwikkelen.

Ik moest en zou die kristallen hebben!

Hekkenberg heeft een fraaie collectie. Van exemplaren van enkele tientallen kilogrammen tot ladenbakken vol met doosjes, waarin ministeentjes (micromount) zitten; alles is volledig gedocumenteerd en gecatalogiseerd. “Deze micromounts zijn vaak minder beschadigd; daardoor zijn ze onder de microscoop veel mooier.” Vrijwel alle stenen heeft Hekkenberg gevonden. “Ik verzamel gesteenten en mineralen als een soort fotoboek van mijn grote interesse in geologie. Als enthousiast gesteentenverzamelaar probeer ik kleinere handstukken te pakken te krijgen. Als het groter wordt, komen die gesteenten al heel gauw naast het theehuisje in de tuin te liggen.” De stenen vind je niet op de straten in Kaag en Braassem; veel meer kans maak je tijdens wandelingen over bergen in Zwitserland, in spelonken in Oostenrijk of in mijnen in België en Duitsland. Hekkenberg toont een steen met kwartskristallen erop. Kristallen groeien vaak in ruimtes, waar ook watertransport is. “Voor het vinden van die kwartsen ben ik ooit een spelonk ingegaan; ik kon alleen met mijn bovenlijf door een nauwe spleet. Mijn zoon moest bij mij blijven, om me aan mijn benen eruit te trekken, als ik vast zou komen te zitten. Ik moest en zou die kristallen hebben!”

Zoektocht

Zijn kinderen delen de passie van Hekkenberg niet, maar steunden hem wel in zijn zoektocht. Lachend: “We waren een keer op een berg in Frankrijk, op 3300 meter hoogte. Daar vond ik een steen van 40 bij 40 cm, met kwarts kristallen erop. Mijn kinderen vonden dat ik die moest meenemen. Ze namen, bij uitzondering, alle spullen uit mijn rugzak over, waarna ik die steen in mijn rugzak naar beneden moest sjouwen. Die steen heeft heel lang in mijn huis gelegen.” Tegenwoordig is het voor amateur-geologen bijna niet meer mogelijk om oude, verlaten mijnen in te gaan. Maar Hekkenberg denkt er nog met weemoed aan terug. “In die oude groeves kun je de mooiste gesteenten vinden! Als je wat wilt weten over het ontstaan en voortbestaan van de aarde, moet je weten hoe de ontstaansgeschiedenis is. Daarom is geologie erg belangrijk; je haalt er aanwijzingen uit, zoals hoe klimaatveranderingen gebeuren.”

Afbeelding
Weer fantastisch ouderwets Koningsdag vieren in Nieuwkoop en K&B Oranje 29 apr, 14:29
Afbeelding
Joris wil boekverkoper van het Jaar-verkiezing in de wacht slepen Nieuws 29 apr, 13:15
Afbeelding
Lintjesregen in Kaag en Braassem: vijf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt Nieuws 26 apr, 12:47
Afbeelding
Koningsdag barst na twee jaar weer volop los in het Groene Hart Algemeen 22 apr, 15:28
Afbeelding
Kijk in de Wijk zorgt voor saamhorigheid in Roelofarendsveen Cultuur 22 apr, 09:36
Afbeelding
WIN: Een VVV-bon met de Rodi Koningsdag-puzzel! Algemeen 19 apr, 16:55
Afbeelding
Franse chansons met Gerard Alderliefste Cultuur 15 apr, 14:18
Afbeelding
Analyse: welke coalitie komt er in Nieuwkoop en Kaag en Braassem? Politiek 15 apr, 09:42
Afbeelding
WINACTIE: Los de Paaspuzzel op en win! Algemeen 15 apr, 09:00
Afbeelding
WINACTIE: Los de Paaspuzzel op en win! Algemeen 12 apr, 15:00
Afbeelding
Koningsdag in de gemeente Kaag en Braassem Nieuws 12 apr, 11:39
Afbeelding
Online veiling voor Oekraïners Nieuws 12 apr, 10:39
Afbeelding
Hans Klink, Ruud van der Star en Marja Spreij zijn verkenners in Kaag en Braassem Politiek 11 apr, 12:16
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.