Een omgekeerde vlag.
Een omgekeerde vlag. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Protestvlag wordt gedoogd’

Nieuws

REGIO - Overal in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem hangt het vol met ‘omgekeerde’ blauw-wit-rode vlaggen. Wat vinden de gemeentes van de veelbesproken protestvlaggen van de boeren? Vooral Nieuwkoop en Kaag en Braassem tonen veel begrip, Alphen keurt als enige het gebruik van de nationale vlag op deze manier af.

Morvenna Goudkade

In Nieuwkoop worden de vlaggen gedoogd, meldt een woordvoerder. “Mede omdat wij dit zien als een vorm van vreedzaam protest.” Ook van Kaag en Braassem hoeven de vlaggen niet weg, ‘tenzij er duidelijke gevaren zijn voor het verkeer, zoals vlaggen die aan viaducten hangen of vlaggen die camera’s of verkeerslichten blokkeren’. Alphen haalt ook alleen vlaggen weg als er gevaarlijke situaties zijn, maar gaat wel in gesprek met initiatiefnemers. “Wij gaan niet direct handhaven, maar geven hun enige tijd om de vlaggen weg te halen.” 

Begrip

Kaag en Braassem meldt begrip te hebben voor de boeren, al wordt het omgekeerd ophangen van de vlag door inwoners verschillend ontvangen. Nieuwkoop stelt: “We begrijpen het signaal van de boeren heel goed, want we zijn een echte plattelandsgemeente met veel agrariërs. We kennen echter ook inwoners die zich storen aan deze bijzondere vlaggenparade.” Alphen gaat een stapje verder: “Ons bereiken signalen dat inwoners hier aanstoot aan nemen. Ook keuren wij het gebruik van de nationale vlag op deze manier af.”

Gesprek

Nieuwkoop laat weten regelmatig in gesprek te zijn met ‘vlaggenophangers’ uit de eigen gemeente. Alphen gaat nog in gesprek en Kaag en Braassem ‘hoopt en verwacht dat partijen rekening houden met elkaar’. Een vlaggenophanger uit Hazerswoude-Dorp vertelde deze krant dat er enorme betrokkenheid is bij de acties en zeer grote bereidwilligheid om te helpen. Zo lenen bedrijven die het protest steunen hoogwerkers uit om de vlaggen op te hangen. 

Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Regioclubs volop vertegenwoordigd in de vierde klasse, Bernardus in vijfde klasse A Sport 27 jul, 14:32
Afbeelding
Boerenverstand column 20 jul, 11:44
Afbeelding
‘Protestvlag wordt gedoogd’ Nieuws 20 jul, 09:20
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Gemeente Kaag en Braassem presenteert de jaarrekening van 2021 Politiek 11 jul, 11:34
Afbeelding
Plastic in 80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens Algemeen 8 jul, 13:08
Afbeelding
Dorp gaat helemaal uit zijn dak tijdens de feestweek Nieuws 1 jul, 14:26
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun 2022, 10:09
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun 2022, 10:00
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun 2022, 11:07
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun 2022, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun 2022, 17:00
Digitale krant

Meest gelezen

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.