Honderd jaar oud, maar springlevend

Partnerbijdrage
Evert Hoekstra, Advocaat/Partner, CKH Advocaten.
Evert Hoekstra, Advocaat/Partner, CKH Advocaten. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Met de kerstdagen achter de rug kijken veel mensen inmiddels al weer vooruit naar het nieuwe jaar: “Het jaar 2023, wat gaat dat brengen?”. Voor ons kantoor is 2023 vooral een heel bijzonder jaar, want komend jaar bestaat ons kantoor exact honderd jaar. Een mijlpaal die niet voor veel bedrijven is weggelegd. Een mijlpaal die zo bijzonder is, dat je de Koning zelfs kunt vragen om een onderscheiding te verstrekken: het predicaat Koninklijk of Hofleverancier. 

2023 een bijzonder jaar

De Koning kent dan bij beschikking toe dat het bedrijf in kwestie voortaan (tijdelijk) het predicaat ‘Koninklijk’ of ‘Hofleverancier’ mag voeren, een koninklijke waardering voor de betekenis van het bedrijf voor de samenleving. En voor de manier van ondernemen. Als Hofleverancier mag je zelfs het wapenschild met het Koninklijk Wapen gebruiken, bijvoorbeeld op het pand, briefpapier of website.

Zo’n naderend jubileumjaar houdt je uiteraard bezig. Zelfs als je op vakantie bent. Afgelopen weken was ik er even tussenuit met mijn vrouw en liggend op mijn strandbedje liet ik mijn gedachten ‘de vrije loop’ over de geschiedenis van ons kantoor. Te beginnen in 1923. Advocaat Cees Smal kwam toen op het lumineuze idee om een eigen advocatenkantoor te beginnen in Alkmaar. De wereld van toen zag er totaal anders uit dan de wereld van nu, de Eerste Wereldoorlog was nog maar net voorbij en het waren zonder overdrijving barre, en financieel moeilijke (crisis)tijden.

Historische gebeurtenissen

Tegen die achtergrond werd ons kantoor dus gesticht. En hield het (desondanks) ook stand, terwijl zich op het nationale en internationale toneel telkens weer baanbrekende en historische gebeurtenissen afspeelden. Denk bijvoorbeeld aan de beurskrach in New York van 1929. Of de opkomst van het nationaalsocialisme in de jaren ’30 van de vorige eeuw, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld ook aan de opkomst van de luchtvaart, ruimtevaart, radio en televisie. En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan: de Berlijnse muur en de val ervan, de moord op J.F. Kennedy, de watersnoodramp van 1953, de Europese eenwording, de eerste maanlanding, de vrouwenemancipatie, de strijd om abortus, euthanasie, het homohuwelijk, de opkomst van computers en het internet, de kredietcrisis van 2008, etc. Vaak brachten deze gebeurtenissen ook allerlei juridische implicaties met zich.

Inschrijving bij de KvK

De wereld was dus volop in beweging en het recht en de advocatuur waren dat ook. Met het verstrijken van de tijd werden uiteraard ook nieuwe advocaten aan het kantoor toegevoegd. Die dan ook weer hun stempel op het kantoor drukten. Als gevolg daarvan maakte het kantoor in wisselende samenstellingen de nodige naamwijzigingen door: van aanvankelijk (eerst) Smal advocaten werd het naderhand Smal c.s., daarna Smal & Castelijns, vervolgens Castelijns & Kaandorp en uiteindelijk Castelijns Kaandorp Hoekstra. Inmiddels is deze laatste naam verworden tot (afgekort) CKH Advocaten en is het kantoor van een kleine, lokale speler uitgegroeid tot een veel grotere, landelijke speler. Anno 2023 hebben we bijna dertig advocaten aan boord en zijn er naast onze hoofdvestiging in Alkmaar ook vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De afgekorte, meer tijdloze (merk)naam maakt ook duidelijk, dat het in deze tijd -anders dan vroeger- niet meer zozeer (enkel en alleen) om de ‘achternamen’ van de partners moet gaan. Het gaat vooral om de mensen, om de groep, om het team. En dat team zal de komende jaren alleen maar sterk blijven groeien, zo is onze verwachting.

Wie had dat allemaal kunnen bedenken, toen Cees Smal in 1923 zijn eenmanskantoor bij de Alkmaarse Kamer van Koophandel liet inschrijven? In ieder geval zijn wij hem (en na hem vooral ook zijn zoon Adelbert, Louis Castelijns en Theo Kaandorp) letterlijk ‘eeuwig’ dankbaar voor het feit dat zij het bestaansrecht hebben gecreëerd en het fundament hebben gelegd voor de wijze waarop wij anno 2023 nog steeds advocatuur kunnen en mogen bedrijven. Waarbij in honderd jaar natuurlijk een hoop is veranderd.

Grensverleggende zaken

Honderd jaren advocatuur bedrijven laten vooral ook zien dat ons kantoor regelmatig te maken heeft gehad met principiële en soms baanbrekende, heftige zaken. Zaken die soms letterlijk grote maatschappelijke invloed en betekenis hebben gehad, zowel lokaal, regionaal als ook nationaal. Dat zal in de nabije toekomst ongetwijfeld niet anders zijn, integendeel. Ons kantoor onderscheidt zich immers met name door het voeren van ‘onmogelijke’ en grensverleggende zaken voor met name ondernemers. Niet snel opgeven, altijd kansen zien, tot het uiterste willen gaan, het verschil willen maken. Op deze wijze verwacht ik dat wij ook de in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen blijven leveren aan de bewaking en behartiging van de belangen van onze cliënten.

En dat laatste, het behartigen van de belangen van de cliënten, dát is voor mij waar het in ons vak telkens weer primair beschouwd om draait. Een koninklijke waardering voor de betekenis van jouw bedrijf voor de samenleving en voor jouw manier van ondernemen, dat kan mij eerlijk gezegd ‘gestolen’ worden (overigens zijn bepaalde beroepsgroepen, zoals de advocatuur, ook uitgesloten van het in aanmerking kunnen komen voor het predicaat Hofleverancier en Koninklijk). Het gaat immers om de waardering van onze cliënten en de betekenis van ons kantoor vóór onze cliënten. En de uitdaging is, om deze waardering de komende jaren alleen maar te laten groeien. En dan kan het niet anders, dat ons kantoor over honderd jaar nog steeds zal bestaan, ook al zal ik dat dan helaas niet meer meemaken. We hebben een fantastisch team met jonge ambitieuze en betrouwbare advocaten, die stuk voor stuk uit het goede hout gesneden zijn. Dat geeft enorm veel vertrouwen voor de toekomst van ons kantoor. En voor de toekomst van onze cliënten. Honderd jaar oud, maar nog steeds springlevend!

Evert Hoekstra, Advocaat/Partner, CKH Advocaten

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda