De jaarrekening van de gemeente Kaag en Braassem is bekend.
De jaarrekening van de gemeente Kaag en Braassem is bekend. (Foto: gemeente Kaag en Braassem)

Gemeente Kaag en Braassem presenteert de jaarrekening van 2021

Politiek

KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem heeft haar jaarrekening uit 2021 gepresenteerd. Deze is op maandag 4 juli in de raadsvergadering vastgesteld. Wat waren hoogtepunten in 2021? Wat betaalden de inwoners? Welke inkomsten en uitgaven had de gemeente? Wat bleef daarvan over en wat gaat de gemeente met dat geld doen?

In de jaarrekening staat beschreven hoeveel geld er waaraan is uitgegeven. Op deze manier legt de gemeente financieel verantwoording af. De hoofdlijnen van de jaarrekening zijn te vinden in de infographic van dit artikel. De volledige jaarrekening is te vinden op www.jaarrekening-kaagenbraassem.nl.

Hoogtepunten in 2021

“De bestuursperiode 2018-2021 ronden we af met mooie resultaten. De afgelopen jaren hebben we met elkaar veel mogelijk gemaakt”, stelt de gemeente Kaag en Braasem. “Verder hebben we ook onze algemene reserve kunnen laten groeien, waardoor we weer vlees op de botten hebben. De afgelopen jaren kenmerkten zich ook door de pandemie. Corona maakte deel uit van onze samenleving en vroeg om extra aandacht voor ondernemers, verenigingen en organisaties. We hebben verder veel doelen behaald. Zo is de Omgevingsvisie vastgesteld. Ook zijn de Integrale Kind Centra van Hoogmade, Leimuiden, Rijnsaterwoude gebouwd, opgeleverd en in gebruik genomen. In het maatschappelijk domein hebben we de samenwerking met samenwerkingspartners Tom in de Buurt (opdracht ondersteuning) en de Driemaster (welzijn) weer voor een aantal jaren verlengd. Door de afgelopen jaren met een ambitieprogramma te werken (Focus met ambitie) was ook duidelijk voor welke opgaven we stonden en welke keuzes er gemaakt konden worden. Van vergroening van de gemeente tot herinrichting van Winkelplein Noordplein. Ook in de gebiedsontwikkeling rond het Sportpad zijn grote stappen gezet.”

Resultaat in 2021

“We hebben het jaar afgesloten met een positief resultaat van € 6,6 miljoen. Hiervan heeft € 2,6 miljoen te maken met projecten of activiteiten waarvoor in 2021 budget beschikbaar is gesteld, maar die mede door vertragingen als gevolg van coronamaatregelen verder worden uitgevoerd in 2022. Het overige resultaat van € 4 miljoen was voor een deel voorzien en wordt verder veroorzaakt door een aantal grote (incidentele) meevallers. De raad heeft ermee ingestemd hiervan één ton incidenteel beschikbaar te stellen voor het Amandihuis en het restant van € 3,9 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve.”

Wat betaalden inwoners?

Een huishouden in de gemeente Kaag en Braassem betaalde in 2020 gemiddeld 363 euro aan OZB, 313 euro aan afvalstoffenheffing en 277 euro aan rioolheffing, zo stelt de gemeente.

Bestemming resultaat

Onderaan de streep is geld overgebleven, totaal € 6,6 miljoen. “Van dit bedrag gaat de gemeente afgerond € 2,1 miljoen inzetten voor de realisatie van de ambities die genoemd worden in ‘Focus met ambitie’. Voor de realisatie van vertraagde en uitgestelde projecten en opgaven wordt € 450.000 ingezet. Van het resultaat heeft de gemeenteraad voor 2023 én voor 2024 € 50.000 beschikbaar gesteld voor het Amandihuis en tot slot gaat € 3,9 miljoen in de spaarpot om zo een buffer te hebben.”

“Kaag en Braassem sluit 2021 af met een mooi resultaat. Het begrotingsbeeld ziet er voor 2023-2025 goed uit.” Wethouder financiën Nick van Egmond geeft aan: “Fijn dat we als nieuw college met een goede financiële basis aan de slag kunnen met het vastgestelde raadsakkoord Samen bouwen aan de toekomst van onze dorpen.”

Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Regioclubs volop vertegenwoordigd in de vierde klasse, Bernardus in vijfde klasse A Sport 27 jul, 14:32
Afbeelding
Boerenverstand column 20 jul, 11:44
Afbeelding
‘Protestvlag wordt gedoogd’ Nieuws 20 jul, 09:20
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Gemeente Kaag en Braassem presenteert de jaarrekening van 2021 Politiek 11 jul, 11:34
Afbeelding
Plastic in 80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens Algemeen 8 jul, 13:08
Afbeelding
Dorp gaat helemaal uit zijn dak tijdens de feestweek Nieuws 1 jul, 14:26
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun 2022, 10:09
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun 2022, 10:00
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun 2022, 11:07
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun 2022, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun 2022, 17:00
Digitale krant

Meest gelezen

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.