Robert Vorstman levert bijdrage aan grootste collectie panoramaschilderijen ter wereld

Algemeen
De kunstenaars in het atelier met twee studies voor het te realiseren Panorama met rechts Robert Vorstman en links Pepijn van der Wal Bake
De kunstenaars in het atelier met twee studies voor het te realiseren Panorama met rechts Robert Vorstman en links Pepijn van der Wal Bake (Foto: Haijo van der Werf)

LANDSMEER/VLISSINGEN - De Landsmeerse kunstenaar Robert Vorstman levert een bijdrage aan de collectie panoramaschilderijen in Vlissingen - de grootste ter wereld. Hij is daar begonnen met het schilderen van het strand Dishoek bij Zoutelande. Het wordt een doek van drie bij vijftien meter.

Het werk van Robert Vorstman is expressionistisch-realistisch en hij is onder andere bekend van ‘Sterren op het doek’. Robert exposeert op de kunstbeurs PAN en heeft werken hangen in Galerie Mokum in Amsterdam. Vanwege de afmetingen zal Robert terzijde gestaan worden door een jong talent, Pepijn van der Wal Bake.

Bij het maken van foto’s met de telefoon, zit er een optie ‘panorama’ op het toestel. Volgens de leverancier is dat om foto’s met een aanzienlijk grotere beeldhoek dan normaal te maken. Dat is nu exact hetgeen er te zien is in de enorme hallen van de voormalige machinefabriek van scheepswerf de Schelde (industrieel erfgoed). Geen foto’s in een plat vlak, maar geschilderde gezichten op Walcheren die in een boog, of zelfs als een gesloten cirkel, staan opgesteld. Het zijn doeken van enkele meters hoog en variërend van vijftien tot vijfenveertig meter lang. Op deze manier lijkt het als of je midden in de afgebeelde scène staat. De collectie bestaat momenteel uit gezichten op Vlissingen, Veere, Middelburg, Domburg en sinds kort Westkapelle.

De expositie is tot en met 8 november geopend van vrijdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur en op maandag van 10.00 tot 13.00 uur. Eén lang weekend per maand zijn Robert en Pepijn gedurende de openingstijden aan het werk zodat bezoekers een indruk krijgen hoe een dergelijk geschilderde panorama tot stand komt.

Ondertekening contract afgelopen winter in de expositie ruimte met links de heer Scherphuis, voorzitter van stichting Panorama Walcheren, en rechts Robert Vorstman