Concert Combattimento 15 april in de Groote Kerk

Algemeen
De leden van Combattimento dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee
De leden van Combattimento dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee (Foto: PR)

Händel in Italië

Op zaterdag 15 april verzorgt barokensemble Combattimento het slotconcert van de serie Muziek tussen Maas en Sluis in de Groote Kerk te Maassluis.

Centraal in dit programma staan een aantal stukken die de jonge Georg Friedrich Händel schreef tijdens zijn verblijf in Italië (1706-1710). Hij wijdde zich daar vooral aan de vocale muziek en hij schreef een groot aantal werken waarin hij een virtuoze beheersing van de modernste Italiaanse genres laat horen: motetten, cantates, oratoria, opera’s…
Veel van dit repertoire heeft hij nooit meer overtroffen. Er zijn echter ook enkele prachtige instrumentale werken uit die tijd bewaard, zoals het hoogst originele vioolconcert in Bes. Een toccata geeft een idee van zijn ook in Italië befaamde clavecimbelimprovisaties, terwijl hij de voor Florence geschreven opera Rodrigo (1707) opent met een heuse instrumentale suite waarin hij laat horen dat hij ook de Franse stijl helemaal onder de knie heeft.

Verder klinkt er muziek van enkele grootheden die Handel in Italië leerde kennen en die hem zeker ook inspireerden: te Venetië Gasparini en Vivaldi, te Rome Scarlatti en Corelli.

Musici
Combattimento bestaat uit Cynthia Freivogel & Quirine van Hoek, viool; Marjolein Dispa, altviool; Diederik van Dijk, cello; Erik Olsman, contrabas; Sören Leupold, chitarrone; Pieter Dirksen, clavecimbel. Combattimento speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van hun repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. 

De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen ze een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Programma
Francesco Gasparini (1661-1727); Ouverture “Ambleto” (2 violen, altviool en bc); Alessandro Scarlatti (1660-1725); Sonate II in c-klein (2 violen, altviool en bc); Georg Friedrich Handel (1685-1759); Sinfonia in Bes-groot, HWV 339 (2 violen, bc); Toccata in G-groot, HWV 571, (clavecimbel; Vioolconcert in Bes-groot, HWV 288; Arcangelo Corelli (1653-1713); Concerto in F-groot, opus 6/12 (2 violen, altviool en bc); Antonio Vivaldi (1678-1741); Triosonate in D-groot, RV62 (2 violen en bc); Georg Friedrich Handel’Ouverture “Rodrigo”, HWV 5 (2 violen, altviool en bc).

Groote Kerk Maassluis. Aanvang: 20:00 uur. Toegangskaarten: € 25,00. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.muziekmaassluis.nl. info@muziekmaassluis.nl