Tijdelijke flexwoningen mede mogelijk dankzij Lely en Maasdelta

Algemeen
OP de plek van de rode stip zouden de flexwoningen moeten komen.
OP de plek van de rode stip zouden de flexwoningen moeten komen. (Foto: )

Een mooi gebaar van Lely” (ChristenUnie), “een mooi initiatief” (CDA), “een mooie oplossing” (PvdA). Deze en soortgelijke opmerkingen waren vorige week dinsdagavond te horen in de commissie bij de behandeling van het raadsvoorstel om een krediet beschikbaar te stellen voor de realisatie van 25 flexwoningen op het terrein van Lely voor de huisvesting van Oekraïners, die nu nog in de Vliet verblijven.

Chrit Wilshaus

Zoals bekend zijn zij daar tijdelijk gehuisvest, aangezien het de bedoeling is dit complex te slopen om plaats te maken voor een nieuw bouwplan. Volgens Klarie Oosterman (ChristenUnie) is het voor de Oekraïense vluchtelingen heel mooi dat er flexwoningen gerealiseerd gaan worden. “Wij vinden het een mooi gebaar van Lely en zijn blij met deze oplossing maar naar onze berekeningen verdient Lely er toch ruim 1 miljoen euro aan; de businesscase zit goed in elkaar.” Trudi Pasterkamp (Forum voor Maassluis-steunraadslid) zei vraagtekens te plaatsen bij het maatschappelijk ondernemen van Lely. Ook vond zij het jammer dat het maar om 25 woningen gaat, terwijl er veel woningzoekenden zijn. “Jammer dat het niet breder is getrokken dan alleen de Oekraïners.” Hans van Gastel (VVD) vroeg zich af in hoeverre dit een businesscase voor Lely is.

Overbruggingsperiode
Daarnaast werden er vragen gesteld over de hoogte van het huurbedrag. Zo vond Raoul Kleijwegt (GroenLinks) het bedrag van 633 euro voor 35 vierkante meter aan de hoge kant. En verder vroeg Van Gastel zich af of het niet redelijk is om van Oekraïners die inkomen hebben een eigen bijdrage in de huur te vragen. Ook wilde een aantal raadsleden weten hoe de gemeente denkt om te gaan met de overbruggingsperiode tussen sloop Vliet en oplevering flexwoningen. De afspraak is nu dat de sleutels van de woningen op 1 augustus worden ingeleverd. Naar verwachting zullen de flexwoningen vanaf 1 november dit jaar beschikbaar zijn. Arnoud van Buren (Leefbaar Maessluys) vroeg of de Vliet ter overbrugging nog drie maanden extra zou kunnen blijven staan.

Complimenten
Jorrit Keijzer (PvdA) benadrukte dat Lely volgens hem zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat het bedrijf daarom, net als Maasdelta, alle complimenten verdient. Henrike Heijboer (CDA) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Kosten
In zijn beantwoording benadrukte wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) dat Lely in de aanloop naar de flexwoningen veel kosten moet maken. Bijvoorbeeld voor het bouwrijp maken van het terrein maar ook voor de aanleg van riolering en elektriciteit. “Daarnaast stellen zij de grond om niet ter beschikking en financieren zij de woningen voor.” Volgens het collegelid zal het bedrijf niet veel verliezen op de deal maar worden ze er ook niet rijk van. Daarnaast prees hij hun maatschappelijk betrokkenheid, evenals die van Maasdelta.

Vijf jaar
De portefeuillehouder vertelde verder dat er van de bewoners geen eigen bijdrage gevraagd wordt omdat de gemeente van het Rijk een vergoeding krijgt van 33 euro per dag per Oekraïner. Dit bedrag is bedoeld om de huisvesting van te betalen maar ook andere zaken, zoals het leefgeld voor niet-werkenden wordt hieruit gefinancierd. De woningen worden in eerste instantie voor vijf neergezet. Na vier jaar wordt bekeken wat met de woningen te doen. De gemeente heeft als eerste de optie van koop. De woningen zouden elders in Maassluis geplaatst kunnen worden. Kuiper benadrukte dat Lely de grond om niet ter beschikking stelt. “Het zou kunnen dat ze de grond na vijf jaar weer nodig hebben voor bedrijfsactiviteiten.”

Puzzel
Dat het zo lang geduurd heeft voordat de gemeente met een voorstel kwam om de Oekraïners te herhuisvesten, heeft volgens de portefeuillehouder te maken gehad met het feit dat het “veel voeten in de aarde heeft gehad” omdat het “een ingewikkelde puzzel” was om te leggen. Dat die puzzel uiteindelijk gelegd kon worden, kwam volgens de wethouder door de bereidwillige houding van zowel Lely als Maasdelta. Zo herinnerde hij eraan dat de corporatie op stel en sprong 25 woningen in de Vliet vrijspeelde voor de huisvesting van Oekraïense ontheemden. Wel waarschuwde Kuiper ervoor dat de kwaliteit van de woningen in de Vliet ernstig onder druk staat. En ook zijn er afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar dat de verhuur na 1 augustus zou stoppen. Maar ook houdt het collegelid de mogelijkheid open dat de Vliet toch langer blijft staan. Een definitieve oplossing voor de overbruggingsperiode is er nu nog niet maar achter de schermen wordt er wel al druk aan gewerkt. De gemeente, aldus de wethouder, is niet van plan de woningen zelf te gaan exploiteren. Daarvoor zal een derde partij worden ingehuurd. Overigens is permanente huisvesting, zoals GroenLinks voorstelde, niet mogelijk aangezien de woningen op het terrein van Lely neergezet gaan worden.