Iftarmaaltijd uit dankbaarheid en om te verbinden

Nieuws
Mehmet Çiçek, imam Mustafa Mercan en Songül van Brakel in de keuken van SICM waar de Iftarmaaltijd gaat worden bereid.
Mehmet Çiçek, imam Mustafa Mercan en Songül van Brakel in de keuken van SICM waar de Iftarmaaltijd gaat worden bereid. (Foto: CW)

Het idee komt van de bewoners van de Lady Anne. Zij wilden heel graag een keer een Iftarmaaltijd organiseren in Maassluis. Naast dat ze daarmee hun dankbaarheid tastbaar willen maken voor de door Maassluis geboden gastvrijheid, willen de jongens en mannen ook graag Maassluizers ontmoeten en hen dus zo in het zonnetje zetten.

Chrit Wilshaus

Stadsgenoten die dat willen, kunnen op donderdagavond 21 maart aanschuiven bij de Iftarmaaltijd die dan tussen 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) en 21.00 uur gehouden wordt in Loods M. (Govert van Wijnkade 44). Doel daarvan is om door samen aan tafel te gaan een andere cultuur te kunnen proeven van wat bewoners van de Lady Anne hun gasten serveren. Daarmee willen zij een gebaar maken en iets terugdoen voor de gastvrijheid en het warm welkom dat zij in Maassluis hebben ervaren. Verbinden is een andere achterliggende gedachte. En dat is ook precies een van de doelstellingen van Samen-zijn-we-Maassluis, samen met Stichting Islamitisch Centrum Maassluis (SICM) organisator van de Iftarmaaltijd. Mehmet Çiçek legt uit dat dit centrum onder meer een ontmoetingsfunctie heeft voor jong en oud(er). Verder wordt er onder meer huiswerkbegeleiding gegeven. Behalve dat de bewoners van de noodopvang rondliepen met het idee een Iftarmaaltijd te organiseren, speelde ook Songül van Brakel van de Dierenvoedselbank met die gedachte.

Beloning

Imam Mustafa Mercan, die voor de liefde naar ons land kwam en binnenkort gaat trouwen, legt uit dat de Iftarmaaltijd een onderdeel vormt van de ramadan. Dat is de vastenperiode voor moslims. Verder maakt hij van de gelegenheid gebruik om het misverstand de wereld uit helpen dat met deze maaltijd de ramadanperiode wordt afgesloten. “Het is een maaltijd die tijdens de ramadan genuttigd kan worden direct na zonsondergang.” (Van zonsopgang tot zonsondergang mogen moslims niet eten of drinken tijdens de ramadan, red.). “Iftar is eigenlijk een beloning voor wat je overdag hebt bereikt door dingen na te laten”, vult Mehmet Çiçek aan. Daarnaast is volgens Songül van Brakel het delen van eten bij de islam erg belangrijk en mag niemand worden vergeten. “Plus dat je eten niet mag verspillen als moslim.” 

Volgens Mehmet Çiçek is saamhorigheid een kenmerk van de Iftarmaaltijd. Hij komt volgens eigen zeggen al van kinds af aan bij het centrum dat in 1986 werd opgericht en wat onder meer fungeert als ontmoetingsplek (voor ouderen) en waar kinderen huiswerkbegeleiding kunnen krijgen.

Kleine hapjes

Het eten voor de maximaal honderdvijftig personen die aan de Iftarmaaltijd deel kunnen nemen, wordt bereid door kok Orhan Sahin bij het SICM dat deze maaltijd ook sponsort. Vandaar wordt het eten naar Loods M gebracht. De gemeente Maassluis faciliteert een en ander. Daarnaast gaat een aantal vluchtelingen in de Hooftzaak zelf nog allerlei kleine hapjes bereiden. Ook die worden naar voornoemde locatie gebracht.

De Iftarmaaltijd is een gezamenlijk initiatief van SICM, Jongerenwerk E25, Dierenvoedselbank en #Samenzijnwijmaassluis

Deelname aan de Iftarmaaltijd kan na aanmelding. Bel/app Peter den Boer: 06-7652764 of Jacqueline Groeneveld: 06-11038417. Mailen kan ook: p.m.den.boer@maassluis.nl of j.groeneveld@maassluis.nl.