Oostwoudse Gerda Holla zwemt ijsmijl in de Reeuwijkse plassen

Algemeen
Gerda Holla trotseert het koude water.
Gerda Holla trotseert het koude water. (Foto: Arno Smit)

Brrr, nu buiten het openwater instappen... daar voelen velen niets voor. Maar Gerda Holla draait haar hand er niet voor om. De sporter uit Oostwoud zwemt zaterdag 6 februari een ijsmijl in de Reeuwijkse plassen. Wel 1.610 meter zwemmen in badkleding (geen vaseline) bij een watertemperatuur onder de 5 graden Celsius. Als het haar lukt wordt haar prestatie officieel geregistreerd op www.internationaliceswimming.com/iisa-ice-swim-records.

Gerda is 47 jaar, getrouwd met Jasper en moeder van Liset (15) en Arnold (14). “Ik vind het heerlijk om buiten te sporten en voel me daar heel goed, fit en sterk bij”, vertelt Gerda. “In het water voel ik me het meest verbonden met de natuur. Het hele jaar rond zwem ik in badpak in openwater en beleef alle seizoenen heel intens. Nu is het behoorlijk afzien, maar ’s zomers is het extra genieten als ik zonder enige mentale drempel het natuurwater in stap. En na zo’n koude plons, voel ik mij de hele dag hartstikke energiek en blij.”

Trainen

Trainen doet Gerda voornamelijk met haar zwemmaatje Dorien Kuin. “Ik zwem één à twee keer in de week. Het is jammer dat de zwembaden dicht zijn, anders had ik binnen extra getraind. Een snelle tijd zit er daarom voor mijn ijsmijl zeker niet in. Verder zorg ik dat ik elke dag 10.000 stappen zet; wandelend of hardlopend. Dat laatste doe ik in een korte broek en hemdje, een éxtra koude training.”

Heftig

Gerda legt uit: “Het doorkomen is altijd behoorlijk heftig. Als ik weer sta in de vrieskou, zo in mijn badpak, denk ik: ‘je bent niet goed bij je hoofd’. Ik heb wel een ‘doorkomstrategie’ en dat gaat vrij goed. Tot mijn middel niet ‘miepen’, dan een hele snelle dip tot en met mijn schouders. Daarna laat ik me langzaam in het water zakken en tot slot doe ik mijn hoofd onder water. Dat duurt anderhalve minuut. En dan... zwemmen maar. Dan krijg ik hoofdpijn, alsof ik iets ijskouds heb gedronken, maar dat trekt met een halve minuut weer weg. Als het water vlak is, de lucht blauw en de zon schijnt, dan geniet ik. Zeker als ik daarna uit het water stap en de warme zonnestralen op mijn lijf voel prikken. Bij guur is het natuurlijk afzien, maar dat geeft een ontzettende kick; de kou trotseren, bikkelen, dat voelt gewoon heel gaaf. Als ik dat aankan, kan ik alles, toch?!”

‘Afterdrop’

Na de training is praten geen optie. “Onze kaakspieren zijn aardig bevroren. Ook zitten we door de onderkoeling in een ander bewustzijnsniveau. Na een minuut of vijf begint de ‘afterdrop’; het heftige rillen, waardoor ik eigenlijk niets meer kan. Daarna lekker doorwarmen door de vele kleding die ik aanheb, muts, handschoenen, sjaal, kleedjes om me heen, kruiken bij mijn voeten en mijn buik en een beker thee. Met klein drinkgaatje, anders klotst het eruit door het rillen.”

Eerdere prestaties

In 2018 zwom Gerda drie keer het IJsselmeer over van Stavoren naar Medemblik en vorig jaar zwom ze een ijsmijl in Oostwoud. Maar zwemmen is niet het enige wat ze doet. “Ik ben actief in het opruimen van zwerfafval en ook anderen daartoe te bewegen. Het is niet goed voor de natuur, waar ook wij gebruik van maken.”

Uitdagingen

Gerda heeft na de ijsmijl nog meer op haar programma staan. “Op 13 februari ga ik een virtuele hardloopwedstrijd van veertien kilometer lopen, de Valentijnsloop van NNRunningdag. Op 5 juni zwem ik twaalf keer een mijl in het zwembad van Volendam, De Waterdam. Dat is net zwaar als een IJsselmeeroversteek. Ik doe 18 september mee met een swimrun op Lauwersoog in Groningen. In totaal loop ik zestien kilometer hard en zwem ik twee kilometer. Dus zwemmen met mijn loopschoenen aan en hardlopen met mijn badmuts en zwembril op. Verder zie ik wel wat 2021 me brengt, op de agenda verschijnt of dat ik nog één of ander gek idee krijg.”

IJsmijl

Normaal gesproken vindt in het eerste weekend van februari het NK ijszwemmen plaats in Bodegraven/Reeuwijk. Dat is geannuleerd. Samen met zeven andere zwemmers gaat Gerda 6 februari deze uitdaging aan, voor iedere zwemmer is een uur gereserveerd. “Ik neem twee verzorgers mee, mijn dochter Liset en Dorien. De organisatie zorgt voor een official, een arts en EHBO. “Zenuwen heb ik gek genoeg nog niet. Door het extreme trainen, heb ik nu wel het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben.”