Recreatief biljarten bij seniorenvereniging WOC in Westfriesland

Algemeen
Bestuursleden van WOC: Peter Dudink, Dick Lukasse, Cor Verhart, Jan Burgman en Cees Blom.
Bestuursleden van WOC: Peter Dudink, Dick Lukasse, Cor Verhart, Jan Burgman en Cees Blom. (Foto: RG-Fotografie)

Als iemand het over biljarten heeft, dan krijgen de meesten er een beeld bij van deftig in het pak, oubollig, een stoffig imago zeg maar. Dat is volgens de biljarters absoluut niet waar. Sommigen hebben er feeling voor en anderen berekenen de stoten wiskundig. Het ‘koppie’ wordt in elk geval aan het werk gezet. Het is niet alleen goed om als oudere te biljarten om de mentale gezondheid te behouden, maar voor jongeren is de sport een uitdaging. Het berekenen van de juiste hoek, met het juiste effect. Zij kunnen terecht bij de vele biljartverenigingen die Westfriesland rijk is, senioren biljarten ook bij WOC, die bijna bij elke biljartclub een eigen afdeling heeft.

Jan Burgman, Cees Blom, Dick Lukasse, Peter Dudink en Cor Verhart vormen het bestuur van WOC, dat staat voor Westfriese Ouderen biljart Club, opgericht in 1983. “De wedstrijden die wij organiseren vinden alleen in Westfriesland plaats”, vertelt Dick. “Sommige 55-plussers hebben geen zin of puf meer om heel Nederland door te toeren voor biljartfinales. Maar ze willen evengoed wel de competitie aangaan met anderen. Als je dan bij de KNBB meedoet, heb je kans dat als je wint, maar eigenlijk niet mee wil doen met de gewestelijke of landelijke finales, dat je dan daarvoor af moet zeggen. En dan beneem je een plaats van iemand die wel wil. Alleen regionaal biljarten is dus een mooie alternatief. Kan je evengoed je stinkende best doen om te winnen, zonder dat je het idee hebt dat je voor een volgende finale een heel eind weg moet.”

Middagbiljarten

Het doel van WOC is het organiseren van recreatieve biljartwedstrijden voor senioren vanaf 55 jaar. “WOC is vooral een gezelligheidsvereniging. Gezelligheid, sportiviteit en ontmoetingen staan bij ons hoog in het vaandel. Belangrijk is dat op elk niveau gebiljart kan worden. Inmiddels bestaat wij uit 33 verenigingen, met in totaal circa 500 leden. En het mooiste is dat iedereen ‘s middags kan biljarten. Het is niet alleen de sport, maar ook de beleving en de sociale omgang met elkaar. Vooral veel lachen, maar ook elkaar steunen in moeilijke periodes. Er voor elkaar zijn.”

Geen verplichting

Wie biljarten wil bij WOC moet wel lid zijn of worden van een biljartvereniging die aangesloten is bij de WOC. Op www.wocbiljart.nl staan alle locaties in Westfriesland. “In vrijwel elk dorp, in de zeven Westfriese gemeenten, zijn we vertegenwoordigd. Jaarlijks organiseren we tussen september en april twee competities; een teamcompetitie en een persoonlijk kampioenschap. Bij de teamcompetitie neemt een biljarter deel in een team dat uit vier biljarters bestaat. Deze teams worden ingedeeld in een poule en zo doorkruisen de teamleden Westfriesland om tegen andere teams te spelen. Bij het persoonlijke kampioenschap biljart men individueel en tegen andere spelers van hetzelfde niveau. In april vinden de finales van beide competities plaats.”

Ongedwongen sfeer

Benieuwd hoe het eraan toegaat bij de WOC? Neem eens een kijkje bij één van de speellocaties. “Zelf ben ik gepensioneerd en vind het leuk om ‘s middags mensen te ontmoeten en een balletje te stoten”, legt Dick uit. “Ik wilde na mijn werkzame leven een actief leven behouden en vond dat in biljarten. Bij de meeste verenigingen die bij WOC zijn aangesloten, is het niet verplicht om wedstrijden te spelen, gewoon gezellig een biljartje leggen, nieuws uitwisselen, kopje koffie drinken en daarna misschien een biertje. Speciale kleding aandoen tijdens wedstrijden is helemaal niet nodig. Gewoon lekker biljarten in je dagelijkse kloffie.”

Meer informatie over WOC? Neem contact op met voorzitter Cor Verhart, tel. 06-15407123 of stuur een mail naar voorzitter@wocbiljart.nl . Of kijk op https://wocbiljart.nl/ .