Expositie Iconen van de Gouden Eeuw in MEET Medemblik

Cultuur
Positieve woorden van Corona Rentenaar naar alle betrokkenen.
Positieve woorden van Corona Rentenaar naar alle betrokkenen. (Foto: aangeleverd)

Wethouder Jeroen Broeders opende zondag 9 juli de expositie Iconen van de Gouden Eeuw bij shop-in-shop MEET Medemblik. Een expositie die, heel toepasselijk, plaatsvindt in het prachtige eeuwenoude pand aan de Nieuwstraat, dat in de volksmond het Huis met de luifel wordt genoemd. 

Iconen van de Gouden Eeuw is in samenwerking met Gemeente Medemblik, het Westfries Archief, Medemblikker Toneelgroep Sint Pieter, fotograaf Pascal van As en Westfris tot stand gekomen en geeft een uniek inkijkje in het dagelijks leven in Medemblik tijdens de Gouden Eeuw. Tijdens haar openingswoordje prijst projectleidster Corona Rentenaar de inzet van de Medemblikker Toneelgroep Sint Pieter en fotograaf Pascal van As bij dit project en tal van andere evenementen in Medemblik. 

Openingstijden

Iedereen is welkom om de tentoonstelling te bezoeken tijdens openingstijden van MEET Medemblik: maandag van 12.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Bekend is dat het pand rond 1800 een ijzer- en gereedschapswinkel was en werd in 1923 te koop geboden op een publieke veiling en verkocht aan de heer H. Bos, die er een groente- en fruithandel in begon. Vanaf de aankoop tot de opheffing van de zaak in 2017 werd het pand gebruikt als groentezaak door drie generaties familie Bos. 

Eigenaren Ron Janssens en Francien Hartwig bewonen nu de bovenverdieping en verhuren de benedenverdieping als winkelruimte aan MEET Medemblik, een shop-in-shop concept waarin vijftig lokale kleine ondernemers, kunstenaars, webshopeigenaren, agrariërs en ambachtslieden vol trots hun product presenteren. Door faciliteiten te delen en de krachten te bundelen, wordt op deze wijze de fysieke retail laagdrempelig toegankelijk gemaakt.

Sporen

Naast het shop-in-shop concept herbergt MEET Medemblik een toeristisch informatiepunt, opengesteld toilet en expositieruimte MEET Local Art waar elke drie maanden een nieuwe expositie wordt gehouden. Corona Rentenaar: “We zijn er trots op dat deze zomer De Iconen van de Gouden Eeuw te zien is. Een expositie over een periode waarin Medemblik onstuimig tot bloei kwam, met name door de handel in Scandinavisch hardhout. In Medemblik zijn overal sporen van de Gouden Eeuw terug vinden, bijvoorbeeld in de diverse prachtige 17e eeuwse panden. Dankzij het goed bewaard gebleven stadsarchief, en historisch onderzoek door Peter Swart, weten we veel over de mensen en de verhalen achter de iconen van de expositie.”

Figuranten van de Medemblikker Toneelgroep Sint Pieter spelen een belangrijke rol in het project, omdat zij de mensen en verhalen prachtig achter de panden prachtig uitbeelden. “Zij laten de Gouden Eeuw herrijzen. Maar ook fotograaf Pascal van As is heel belangrijk voor de tentoonstelling. Hij legde de personages op pakkende wijze vast. De portretten brengen deze bijzondere expositie tot leven.

De serie portretten is tot en met 9 september te zien in MEET Medemblik, Nieuwstraat 58 in Medemblik.

Jeroen Broeders is blij met het initiatief van MEET Medemblik.
Kom eens langs om de expositie te bezichtigen.
Pascalo van As in gesprek met wethouder Jeroen Broeders.
Corona Rentenaar ontvangt van Pascal van As een leuke attentie.