Kom in het Bakkerijmuseum in Medemblik alles te weten over cacao

Cultuur
Cacao-schilderen.
Cacao-schilderen. (Foto: aangeleverd)

In het Bakkerijmuseum komen bezoekers tijdens de Maand van de Geschiedenis van alles te weten over het bijzondere verhaal over de start van een nu alledaags product.

Casparus van Houten (of zijn zoon of één van zijn assistenten, de geschiedenis ervan is niet helemaal duidelijk) ontdekte in 1824 hoe je cacaobonen via de hydraulische cacaobonenpers kan scheiden in cacaoboter en cacaobrokken. Dat is de basis die nodig is om chocolade te maken zoals wij chocolade nu kennen.

Vóór Van Houtens uitvinding was chocolade altijd een vettige warme drank. Van Houten had de techniek en het octrooi om echte chocolade te maken. Wat hij ermee deed, is misschien wel één van de grootste strategische blunders ooit door een bedrijf gemaakt...

In de vaste expositie is aandacht voor de geschiedenis van chocolade en wordt een oude bedrijfsfilm uit circa 1920 van Droste over chocoladepersing vertoond. Op de eerste twee zondagen van oktober is het Chocolade Zondag en geeft de bekende choclatier Fred Bosvelt doorlopende demonstraties chocolade maken aan het publiek. Theo Spil, de oprichter van het museum, geeft drie keer een rondleiding, waarin hij vertelt over de geschiedenis van cacao, chocolade en de objecten in het museum. Jan Willem Kips en Hendrik Dekker geven 14 oktober een lezing over de handel in cacao en er is een speciale editie cacao-schilderen voor families.

Kom je ook naar het museum, Nieuwstraat 8 in Medemblik? Meer informatie op www.deoudebakkerij.nl