Harry Slinger en Fostedina op jubileumconcert Fanfarekorps West-Frisia in Twisk

Cultuur
Fanfarekorps West-Frisia viert haar 125-jarig bestaan.
Fanfarekorps West-Frisia viert haar 125-jarig bestaan. (Foto: aangeleverd)

De leden van de Koninklijke Fanfarekorps West-Frisia uit Twisk geeft zaterdag 14 oktober een 125 jarig jubileumconcert met medewerking van Harry Slinger en Drukwerk. Zij hebben een wereldpremière van het speciaal voor haar gecomponeerde werk Fostedina van Jan de Haan. Dit stuk is geïnspireerd op de geschiedenis rondom het dorp Twisk. 

Het pittoreske dorpje Twisk is al meer dan een eeuw gezegend met de muzikale schat het Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia. Deze muzikale vereniging werd 17 oktober 1898 opgericht en viert dit jaar trots haar 125-jarig jubileum. 

Gedenkwaardige momenten

Met een rijke ontstaansgeschiedenis en talloze gedenkwaardige momenten heeft de vereniging een centrale plaats verworven in het dorpsleven. De geschiedenis van de fanfarekorps begint met een handvol enthousiaste muzikanten die besloten om samen te spelen en hun liefde voor muziek te delen. Bij het 50-jarig bestaan ontving de vereniging het predicaat ‘Koninklijk’, een erkenning van haar verdiensten. Zo brengt het korps serenades aan bruidsparen die hun gouden huwelijksjubileum vieren of aan inwoners die de eerbiedwaardige leeftijd van 100 jaar bereiken. Een bijzonder moment was de muzikale omlijsting van het huwelijk van pianovirtuoos Wibi Soerjadi in 1998. De concertzaal aan huis van Wibi werd het podium voor een uniek miniconcert. Ook de toenmalige koninginnen Juliana en Beatrix werden al eens bij verschillende gelegenheden toegespeeld. 

Maatschappelijk

Met medewerking aan goede doelen zoals Open Het Dorp en Serious Request toont de fanfare haar maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens de legendarische HarKaFa-feesten onderhield West-Frisia contacten met verschillende verenigingen uit Duitsland en Hongarije. Met ongeveer dertig leden vormt het orkest een hechte en muzikale gemeenschap. Daarnaast heeft de vereniging een jeugdorkest genaamd OkTaFria, waarin jeugd uit Twisk en Opperdoes samen muziek maken. De vereniging speelt in de derde divisie en streeft ernaar uitdagende stukken te spelen die behoren tot de tweede divisie. Voorzitter Martijn Kok benadrukt de betrokkenheid van de vereniging bij de lokale samenleving: “We spelen bij allerlei evenementen in het dorp en zijn actief op de basisschool. We vinden het belangrijk om leerlingen muziekinstrumenten te leren bespelen en hebben een jeugd-leerprogramma opgesteld als onderdeel van het basisschoolpakket. We leveren AMV-lessen en laten de verschillende groepen leerlingen kennismaken met instrumenten. Kinderen die nog meer met muziek bezig willen zijn, kunnen in een blazersklas terecht. Ons jeugdorkest is weer volop in groei. We hebben meer dan tien leerlingen in het orkest zitten. Wij leggen en brengen verbinding tussen muziek, cultuur en jeugd op een zodanige manier dat leerlingen enthousiast worden gemaakt. Menig kind van de basisschool wil een instrument leren bespelen en gaat op les. Dit is belangrijk voor het behoud van het voortbestaan van onze vereniging.” 

Het jubileumconcert begint om 20.00 uur in dorpshuis de Nûwe Skoôl, Dorpsstraat 91 in Twisk. Gastsolist is Frans-Aert Burghgraef. Hij is onlangs benoemd tot dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Na afloop een afterparty met coverband Bring it Back. Een kaart kost 25 euro. Reserveren via secretaris@westfrisiatwisk.nl . Losse kaarten afterparty 15 euro aan de deur vanaf 22.00 uur.