Kunstwerk André Volten herplaatst in Andijk

Cultuur
Het herplaatste kunstwerk van André Volten in Andijk.
Het herplaatste kunstwerk van André Volten in Andijk. (Foto: Jenny Volten)

ANDIJK - Het kunstwerk (Zonder titel) van André Volten is afgelopen week herplaatst op de dijk van Andijk aan het IJsselmeer. Het kunstwerk staat in de buurt waar Volten is geboren en getogen.

Beeldend kunstenaar André Volten (1925-2002) was een pionier van de geometrisch-abstracte beeldhouwkunst en behoort tot de belangrijkste kunstenaars van de generatie na 1945. Volten was voor velen een voorbeeld en zijn kwaliteit en betekenis kan nauwelijks worden overschat.

Grondig onderhoud

De Andijkse sculptuur was toe aan een grondig onderhoud. Op nogal wat plekken zaten roestblaren; bovendien was de kleur door de jaren heen ernstig verkleurd. Op initiatief van de Stichting André Volten heeft de gemeente Medemblik vorig jaar opdracht gegeven aan de Delftse firma Kunstwerk het beeld grondig te restaureren. Het resultaat is ernaar; het ziet er weer prachtig uit.

De foto’s laten aanschouwelijk zien dat het kunstwerk in een betekenisvolle verbinding relatie heeft met de strakke lijnen van het Noord-Hollandse landschap; tegelijkertijd is het een scharnier tussen het polderland en het IJsselmeer.

Erkentelijk

De Stichting André Volten is de gemeente Medeblik erkentelijk dat ze deze restauratie mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast is de stichting de firma Kunstwerk dankbaar voor de hoge kwaliteit die ze heeft geleverd.

Strakke lijnen in verbinding met landschap.