Gemeente Medemblik adopteert veertien namen Nationaal Holocaust Namenmonument

Nieuws
Met het adopteren van deze namen eert de gemeente haar eigen Joodse oorlogsslachtoffers en steunt ze het Namenmonument.
Met het adopteren van deze namen eert de gemeente haar eigen Joodse oorlogsslachtoffers en steunt ze het Namenmonument. (Foto: Adobe Stock)

MEDEMBLIK - De gemeente Medemblik adopteert veertien namen van Joodse oorlogsslachtoffers die vermeld staan op het Nationaal Holocaust Monument. Het gaat om inwoners uit de huidige gemeente Medemblik die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Met het adopteren van deze namen eert de gemeente haar eigen Joodse oorlogsslachtoffers en steunt ze het Namenmonument.

In september 2021 is in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Dit namenmonument kan gesteund worden door één of meerdere namen te adopteren. Met de opbrengst hiervan worden educatieve projecten en nieuwe stenen gefinancierd. Voor de gemeenteraad was deze ontwikkeling aanleiding om opdracht te geven aan het college om de elf namen van reeds bekende Medemblikse inwoners te adopteren en daarnaast onderzoek te doen naar meer namen.

Onderzoek naar namen

Op het namenmonument staan elf namen van mensen die van geboorte afkomstig zijn uit de huidige gemeente Medemblik. Na onderzoek in de archieven van Westerbork en het Westfries Archief zijn er nog drie namen bijgekomen waarmee het aantal op veertien is gekomen. De gemeente ontvangt voor elke naam een certificaat en betaalt hier € 700 voor. Dit wordt bekostigd uit de Stichting Leven in Vrijheid.

Certificaten naar Oorlogsmuseum

Tijdens het 80-jarig herdenkingsjaar in 2025 draagt de gemeente de adoptieformulieren over aan het Oorlogsmuseum in Medemblik zodat ze tentoongesteld kunnen worden. Daarnaast zal de adoptie van de veertien namen onder de aandacht worden gebracht op scholen en binnen educatie- en cultuurprogramma’s zoals De Gouden Nacht. Burgemeester Michiel Pijl: “Het is belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Deze veertien mensen zullen voor altijd onderdeel blijven van onze Medemblikse geschiedenis.”