Buurtpreventie Schipluiden wil eigen honk voor jongeren

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Stichting Buurtpreventie Schipluiden doet de gemeente Midden-Delfland de dringende aanbeveling een vast onderkomen te realiseren voor de jongeren in het dorp. 

Marc Schapers

Door alle controles en het geforceerd wijzigen van hangplekken voelt de jeugd van Schipluiden zich onbegrepen en is in de dorpskern een ‘kritische’ sfeer ontstaan, aldus de stichting.

Er ligt een voorstel voor een tijdelijk onderkomen (voor de duur van twee jaar) op het parkeerterrein aan de Tiendweg, maar het blijft volgens de buurtpreventie een slepend project waarvan men hoopt dat het in 2024 uiteindelijk wordt uitgevoerd om de overlast op andere plekken te verminderen. Men wil daarom in overleg met de gemeente, boa, wijkagent en de jongeren werken aan een definitieve oplossing. 

Buurtpreventie Schipluiden schrijft verder in haar jaarverslag al drie jaar in moeizaam overleg te zijn met gemeenteambtenaren over het eerder tussen gemeente, politie en buurtpreventie afgesloten convenant. 

In de raadsvergadering van afgelopen week maakten Mijn Partij en CDA duidelijk het jaarverslag niet voor kennisgeving aan te nemen, zoals voorgesteld, maar te willen agenderen voor de eerstvolgende commissievergadering. 

Joop van der Spek (Mijn Partij): “Na bijna drie jaar is er nog steeds geen duidelijkheid over de gemaakte afspraken. De opmerkingen en suggesties over de invulling van het convenant zijn intussen zo omvangrijk wat het onderwerp niet alleen complex maakt, maar ook het bestuur van buurtpreventie Schipluiden demotiveert.”

Sinds 2013 is bovendien geen enkele inflatiecorrectie uitgevoerd op de beperkte bijdrage (2500 euro per jaar) die de buurtpreventie ontvangt, terwijl de kosten stijgen. Zo is er bijvoorbeeld nauwelijks ruimte voor bijscholing en opleidingen. Dit zorgt volgens Van der Spek voor veel frustratie. Hij wil daarom helderheid over de afspraken en concrete maatregelen om de financiële situatie te verbeteren: “Ik stel voor dat we in de commissievergadering deze kwestie grondig bespreken en dit langlopende vraagstuk oplossen.”

Ook CDA-raadslid Desiree Langeveld (CDA) wil de het jaarverslag in de commissievergadering van 14 mei bespreken: “Ik heb een aantal vragen voor het college, onder andere over de plek voor jongeren die al een tijdje die geleden is toegezegd. Dus daar wil ik zeker de stand van zaken van weten.”