Herdenken met gedichten van leerlingen

Nieuws
Isa, de winnares van vorig jaar.
Isa, de winnares van vorig jaar. (Foto: aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - Nisanur uit groep 8 van De Bonkelaar heeft dit jaar het mooiste gedicht geschreven voor de herdenking op 4 mei in Tuindorp Oostzaan. 

De jury, met voormalig stadsdichter Marjolijn van Heemstra als voorzitter, vond het gedicht origineel en heel indringend. “Het gedicht komt echt bij je binnen”, aldus Marjolijn. Uit elk van de vijf deelnemende klassen zal een leerling een gedicht voordragen tijdens de herdenking van de Tweede Wereldoorlog bij het monument in Tuindorp Oostzaan.

Elk jaar is het weer een lastige klus om uit de mooie bijdragen van de leerlingen van groepen 8 op drie verschillende scholen de beste gedichten te kiezen. Het comité 4 en 5 mei in Tuindorp Oostzaan was dan ook vereerd dat Isa, de winnares van vorig jaar, en Marjolijn van Heemstra de jury kwamen versterken. Marjolijn zal tijdens de traditionele herdenkingsbijeenkomst in de Bethelkerk ook uit eigen werk voordragen.

Met de gedichtenwedstrijd op de basisscholen weet het Ccomité 4 en 5 mei elk jaar weer nieuwe jonge mensen te betrekken bij de herdenking. Hiermee wil men het belang van vrijheid, vrede en democratie blijven doorgeven.

De herdenking op 4 mei start om 18.30 met een bijeenkomst met sprekers in de Bethelkerk. Vanaf 19.15 kan men aldaar aansluiten voor de stille tocht door Tuindorp Oostzaan. Om 19.30 start de herdenking bij het monument aan de Meteorensingel met de gedichten en natuurlijk de twee minuten stilte. Vanaf 18.30 kan de bijeenkomst ook digitaal bijgewoond worden via www.kerkdienstgemist.nl/stations/1929-Bethelkerk/events

Het allerbeste gedicht van de buurt van Nisanur, groep 8 van De Bonkelaar:

Stilte

Luister naar de enorme stilte

De tranen lopen, de stemmen zwijgen

Die niet meer kunnen spreken

Voel de ribben betast de aarde

Grond die zwart is van een hele nare toestand

Ruik de angst en adem voor hen die er niet meer kunnen ademen

Vergeet nooit wat hen is overkomen

Want hun stemmen zijn er niet

Maar vergeten doen we niet