Zo’n 2800 schoolkinderen in Noord-Holland doen mee met tweede ‘Week van de Schooltuin’

Onderwijs
De tweede 'Week van de Schooltuin' loopt van 22 tot en met 26 mei.
De tweede 'Week van de Schooltuin' loopt van 22 tot en met 26 mei. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De tweede ‘Week van de Schooltuin’ vindt van 22 tot en met 26 mei plaats. In de provincie Noord-Holland doen zo’n 2800 basisschoolleerlingen mee aan deze speciale week, waarin kinderen leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, die de Week van de Schooltuin organiseren, hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere samenleving. “Zelf groente kunnen kweken, draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie”, stelt projectleider Arjan Klopstra.

Over heel het land zullen de komende week bijna 50.000 kinderen met schooltuinieren aan de slag gaan. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van de ‘Week van de Schooltuin.’ Deelnemende scholen, waarvan nu eenmaal niet alle juffen en meesters van nature groene vingers hebben, ontvangen ter inspiratie een lesbrief. Ook kunnen zij hulp vragen aan ondersteuners in de buurt, die al vele jaren ervaring hebben met het schooltuinieren. Lokale NME (Natuur-en Milieu Educatie)-centra, moestuincoaches en vrijwilligers op schooltuincomplexen staan klaar om scholen te ondersteunen.

Record zaadjes zaaien

Het motto van de tweede editie van de Week van de Schooltuin is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

Gemeente Enkhuizen

In de gemeente Enkhuizen wordt ‘de week van de schooltuin’ verlengd naar het gehele seizoen. De speciale week is bedoelt voor scholen die nog geen schooltuin hebben en willen kijken hoe het er op een schooltuin aan toegaat. Enkhuizen beschikt al zo’n vijfenveertig jaar over schooltuinen, waarbij leerlingen uit groep 6 van verschillende basisscholen uit de gemeente een heel seizoen lang wekelijks kunnen langskomen. Mieke, van Schooltuinen Hertenkamp Enkhuizen, legt uit: “De week van de schooltuin is ideaal om dit concept meer uit te lichten onder scholen en jongeren die nog niet over een schooltuin beschikken. Wij zijn trots dat de schooltuinen in Enkhuizen al meerdere generaties worden toegevoegd aan het schoolprogramma. Het slaat zo goed aan dat basisschoolleerlingen de mogelijkheid krijgen om elke week langs te komen, en dat een heel seizoen lang. Van april tot en met september kunnen ze hier zaaien, oogsten en plezier maken. In totaal zijn er ongeveer 186 Enkhuizer-leerlingen die een eigen moestuin hebben en hier met een glimlach naartoe gaan.”

Alliantie

De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. In deze speciale week willen zij samen met leerkrachten en ondersteuners de schijnwerpers zetten op het belang van schooltuinieren. Dus samen aan scholen, schoolbesturen en gemeenten laten zien en ervaren hoe schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, het leren, het samenwerken én gezond leren eten. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen. De ‘Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten’ zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding én natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

Meer informatie over de Week van de Schooltuin is te vinden op: www.alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin.