Triatleet Geert Schipper wereldkampioen!

Sport
Geert Schipper als eerste over de meet in Spanje.
Geert Schipper als eerste over de meet in Spanje. (Foto: Mathilde Dusol)

Paratriatleet Geert Schipper werd op 24 september in het Spaanse Pontevedra wereldkampioen in de PTWC1-2-klasse. Hij hield aan de finish veelvoudig WK-winnaar Jetze Plat vijf seconden achter zich. Plat kreeg in de slotfase te maken met materiaalpech. Dat gold ook voor de Oostenrijker Florian Brungraber, die het brons pakte.

Schipper was de afgelopen jaren goed voor zilveren en bronzen medailles, tot een grote overwinning in de paratriatlon kwam het nog niet. Na het zwemmen en handbiken had de Spanbroeker een achterstand van twee minuten op Plat, maar door een lekke band van de 32-jarige Plat kwam Schipper als eerste over de meet. “Ik gun niemand materiaalpech”, erkende de kersvers wereldkampioen in de PTWC-klasse na de finish. “Maar soms kun je een race winnen door geen pech te krijgen. Ook al verliep mijn wedstrijd niet vlekkeloos, was ik wel degene die als eerste over de streep kwam.” 

Plat reageerde na afloop: “Het was een pechdag. Volgende keer beter.” 

PTWC1-2

In de parasport wordt elke sporter geclassificeerd voor hij of zij mee mag doen aan (inter)nationale wedstrijden. Doel hiervan is dat wedstrijden niet beslist worden op basis van handicap, maar op basis van trainingsarbeid, talent, etc. Bij paratriatlon zijn sporters ingedeeld in drie verschillende soorten klassen. Geert Schipper rijdt in de PTWC1-2 (WC van wheelchair): sporters met beperkingen in onderste (PTWC2) en bovenste (PTWC1) ledematen die een handbike gebruiken voor het onderdeel wielrennen en een racerolstoel -een zogenaamde wheeler- voor het hardlooponderdeel. 

PTS2-5 (S van standing): sporters met beperkingen aan de onderste en/of bovenste ledematen. Hoe lager het cijfer, hoe zwaarder de handicap de sporter beperkt in de beoefening van zijn of haar sport.

PTVI 1-3 (VI van visually impaired): sporters met een visuele beperking, onderverdeeld in drie klassen naar ernst van de mate van beperking. 

Triatleten in de PTWC- en PTVI-klassen komen gezamenlijk in dezelfde wedstrijd in actie. Het verschil in handicap wordt ‘verrekend’ door met verschillende starttijden te werken. 

Kijk voor meer Geert Schipper op Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren | Al het nieuws uit Opmeer (rodi.nl)

Of op zijn site Pro ParaTriatleet Geert Schipper – From Silver to Gold – From Rio to Tokyo