Gevangenisstraffen en vrijspraak na jarenlange drugshandel in en rond Abbekerk

112-nieuws
Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. (Foto: Pexels)

ABBEKERK - De rechtbank Noord-Holland heeft uitspraak gedaan in een drugszaak rond Abbekerk. Een 51-jarige vrouw krijgt 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Haar 44-jarige echtgenoot wordt vrijgesproken. De zaak van een 70-jarige medeverdachte wordt later behandeld. De 79-jarige vriend van haar moeder krijgt bijna volledig voorwaardelijke gevangenisstraf van 184 dagen, met een proeftijd van 2 jaar. Een 38-jarige medeverdachte krijgt een taakstraf van 60 uur.

Drugshandel Abbekerk

De 51-jarige vrouw speelde ruim 3 jaar een coördinerende rol in de harddrugshandel. Ze maakte werkroosters, fungeerde als telefooncentrale en stuurde koeriers aan. Haar moeder en diens vriend, bekend als Opa en Oma, werden ook ingezet. De vrouw beweerde onder dwang te handelen.

Bij de 38-jarige medeverdachte werd op 10 maart 2020 een groot aantal drugs aangetroffen. De 79-jarige vriend bezorgde gedurende 16 maanden bestellingen. Deskundigen geloven dat hij uit loyaliteit handelde.

Drugshandel West-Friesland

De rechtbank concludeert dat de vrouw vrijwillig handelde en verwijt haar het faciliteren en in stand houden van drugshandel. Straffen zijn lager door de vertraagde behandeling. De 79-jarige krijgt een nagenoeg volledig voorwaardelijke straf vanwege leeftijd en gezondheid. De 44-jarige echtgenoot wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Ontnemingsvorderingen van respectievelijk 170.045,70 euro en 39.000 euro zijn afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing van gemaakte winst.