Jubileumeditie Historisch Purmerend van de pers gerold

Algemeen
Jack Otsen en Jaap van Kuler beoordelen trots het jubileumnummer.
Jack Otsen en Jaap van Kuler beoordelen trots het jubileumnummer. (Foto: Rodi Media/JB)

PURMEREND - Onder leiding van Jaap van Kuler, Jack Otsen en Ruud Luiks, en met behulp van enkele betrokken en met veel historisch besef geïnjecteerde redactiemensen is dezer dagen het septembernummer van de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) van de pers gerold. Het betreft het 50e nummer, een jubileumeditie. Reden voor de redactie, die de laatste 12 jaar (25 edities) in dezelfde samenstelling opereert, om stil te staan bij de mijlpaal. Gelijktijdig is de cover van het blad gerestyled.

Redactietrio maakt en redigeert al 12 jaar de mooiste verhalen

Het Purmerends Nieuwsblad schoof maandag aan tafel bij Jaap van Kuler en Jack Otsen, beiden vanaf 2008 betrokken bij de samenstelling van het fraaie blad. Eindredacteur Van Kuler (80) als ex-bladenman en als zodanig tot in zijn vezels ervaren met dergelijke producten. En historicus Jack Otsen (70) als auteur van en waarheidsvinding achter de verhalen. Otsen, die voorafgaande aan elk nummer twee tot drie dagdelen in het Waterlands Archief duikt, doet dit samen met Ruud Luiks, eveneens historicus. Het drietal doet bij dezen een oproep tot uitbreiding van de redactiestaf. Van Kuler: "Het zou mooi zijn als iemand zich aandient die de eindredactie, een beetje management en de contacten met de drukker kan doen. Hij of zij is van harte welkom."

Jaap van Kuler en Jack Otsen zien de diversiteit van de inhoud, het stijlvolle karakter van het blad en het feit dat ze onafhankelijk van het bestuur opereren als voornaamste succesfactoren. Want dat het magazine een succes is staat zo vast als een huis. "Als mensen horen dat het blad bij de een al is bezorgd, maar bij hen nog niet op mat ligt, krijg ik een telefoontje", aldus Jack Otsen. "Ze willen 'm allemaal graag lezen".

Duidelijke afspraken

Vanaf de start van het driemanschap Van Kuler/Otsen/Luiks is er sprake van een heldere bladformule, duidelijke afspraken en een vast verschijningsritme. Jack Otsen: "Dat heeft vanaf het begin goed gewerkt. Het blad komt uit op de dag die vooraf is gecommuniceerd en geen dag later. Er is tijdens de redactievergaderingen ook nooit onenigheid tussen ons. Iedereen heeft z'n taken. En vergeet niet dat we beschikken over goed geïnformeerde externe mensen zoals Sjon Besseling. Zij zijn van onschatbare waarde."

"Wat de inhoud betreft hanteren we de regel dat we over mensen schrijven en niet over stenen. Bovendien willen we niet alleen historisch getinte artikelen in het blad. Ook jubilea van verenigingen en organisaties krijgen een plekje. Voorbeelden waren de tennisverenigingen Anonymus en Elckerlyc; de een bestond 90 jaar en de ander 40 jaar. In het eerste nummer van 2020 komt een verhaal te staan over 100 jaar Groenhart", valt Jaap van Kuler bij.

Grootste vereniging

De Vereniging Historisch Purmerend telt ruim 1.800 leden en is daarmee de grootste vereniging in Purmerend. Inherent aan een club als de VHP is dat met enige regelmaat leden vanwege overlijden van de lijst verdwijnen. Daar staat tegenover dat telkens na verschijning van het blad zo'n 30 tot 40 leden zich aanmelden. "We kunnen dat niet aan de hand van keiharde bewijzen staven, maar het is wel opvallend", lacht Van Kuler. "Nog een feitje is dat de vereniging 12 jaar geleden 1500 leden telde en nu steeds rond de 1800 schommelt."

De vaste redactie van het blad telt 210 jaar ervaring. Jack Otsen: "Jaap is 80 jaar, ik ben 70 en Ruud is 60 jaar. Puur toeval, maar het maakt de onderlinge samenwerking wel extra speciaal". Daarop meldt Jaap van Kuler dat hij nog wel een tijdje op deze voet door wil gaan, maar indien zich een opvolger aandient, hij zijn stoel beschikbaar stelt. "Komt niks van in, daar steken wij een stokje voor. We gaan lekker nog een aantal jaren door", lacht Otsen.

Onderwerpen

In het nieuwe nummer van de VHP is de redactie erin geslaagd om naast de vaste rubrieken als 'Van de bestuurstafel', 'Nieuws van het Purmerends Museum' en 'Nieuws van het Waterlands Archief', lezenswaardige artikelen te schrijven cq binnen te krijgen. Zoals: 'Drie broers Nooij naar Nederlandsch-Indië', 'Purmerend en de Tachtigjarige Oorlog', 'Drie generaties Hartog in melk', 'Viskoper familiebedrijf in winkelbetimmeringen' (met een serie foto's van niet meer bestaande Purmerendse winkelbedrijven), 'Moerbeek scheepsbouwers en badmeester' en nog veel meer.

Losse nummers zijn verkrijgbaar voor € 5.-. Dit kan onder andere tijdens de inloopmiddag aanstaande zaterdag in het VHP-huis aan de Kanaaldijk 10. Ben je nog geen lid van de grootste vereniging van Purmerend? Het lidmaatschap kost € 15,- per jaar (tot en met het einde van dit jaar € 10,50 euro).

Opgeven kan op de website https://www.vereniginghistorischpurmerend.nl/lidmaatschap/.

De cover van het 50e nummer.