Bij Moeders is het altijd een beetje thuiskomen

Algemeen
Afbeelding
Nancy Bakker. (Foto: Rodi Media/NV)

MIDDENBEEMSTER – Binnenstappen Bij Moeders in de Kosterij te Middenbeemster is thuiskomen in de gezellige huiskamer van de Beemster. Aan het roer, sinds 1 februari, staat Nancy Bakker. Met een groot hart voor de bewoners van Breidablick, voor de Beemster(producten), voor mooi eerlijk voedsel en sociale samenhang. En, vanzelfsprekend, volkomen in haar element op deze mooie locatie waar ze dat alles kan samenbrengen.

Aandacht en liefde in het interieur, gezellig ouderwetse krijgertjes van Beemsterlingen tot een goed gevulde kast met ouderwetse serviesjes aan toe. Langs de wanden de stellingen met Breidablick, biologische en Beemster ‘boerenlogische’ producten: de drie B’s die het assortiment van Bij Moeders bepalen. Die naam vertegenwoordigt precies wat Nancy is, want al jaren geleden, als ze bij de jeugdtrainingen van SV Beemster aankwam met lekkers ging de gimmick ‘moeders heeft ballen gedraaid’ weer de ronde. Nancy glimlacht bij de herinnering. Koken, voetbal en met name het G-team dat zij destijds binnen SV Beemster oprichtte voor de verstandelijk beperkte bewoners van Breidablick, leidde tenslotte allemaal uiteindelijk naar Bij Moeders.

Producten van hoog niveau

In de Kosterij zit sinds 2016 de lunchroom/winkel die onderdeel is van de dagbesteding van Breidablick. “Het was een paar uur per dag geopend, maar het werd mij al snel duidelijk dat je dit er niet even bij kon doen als zorgmedewerker”, vertelt Nancy. “Je moet op de producten letten, of er niet iets over datum is en er zijn veel vrijwilligers bij betrokken. Bovendien waren de producten van Breidablick nog niet zo bekend. Dat is zo vreselijk zonde, want er worden daar in de verschillende werkplaatsen zulke heerlijke producten gemaakt van zo’n hoog niveau. Van brood tot turfvezelproducten, thee en kruiden, kamillezalf, wenskaarten, prachtige kaarsen van bijenwas. noem maar op.” Nancy woont al decennia in de Beemster maar was altijd onderweg voor haar werk in de mode en reorganisaties.

SV Beemster

Tijd maakte ze alleen voor de jeugd van SV Beemster, waarvan ze sinds 5 jaar voorzitter is en waar ze ruim tien jaar geleden het G-team oprichtte waarmee de bewoners van Breidablick onderdeel van de vereniging werden. Toen zij in 2019 haar bedrijf verkocht, en echt weer ‘landde’ in haar dorp, wilde ze niet alleen het G-team weer oppakken, maar zocht ze naar andere manieren om zinvol bezig te zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding


Nancy bij de verscounter vol lekkers om af te halen.

Zoals bij moeder thuis

“Ik houd erg van koken en droomde ervan eens een eigen restaurant te beginnen”, vervolgt ze. “Niet chic en deftig, maar gewoon simpel, zoals je bij je moeder thuis eet. Waar iedereen met een bordje kan aanschuiven, goed gevulde borden voor leuke prijzen. Deze locatie trok me, ook omdat ik natuurlijk goede contacten had met de jongens van het G-team en Breidablick. Hier kwam alles eigenlijk samen.” Ze ging in gesprek met de manager omdat ze zoveel meer kansen en mogelijkheden zag voor de Kosterij. Er lag net een uitgewerkt businessplan klaar toen corona roet in het eten gooide. “September vorig jaar gingen ze weer open, toen ben ik gestart met 20 uur per week voor hen werken. Ik begon heel langzaam wat wijzigingen door te voeren en het assortiment uit te breiden, en per 1 februari huur ik nu van Breidablick het deel van de winkel van de Kosterij. En dat geheel in een zeer goede samenwerking waarin we over en weer veel voor elkaar betekenen.”

Breidablick, biologische en Beemster ‘Boerenlogische’ producten

Tekst loopt door onder afbeelding


Kookboeken en serviesjes: cadeautjes van Beemsterlingen.

“Ons uitgangspunt is natuurlijk de producten van Breidablick en de Raphaelstichting. Er komen geweldige producten van alle locaties van die stichting. Er is bijvoorbeeld een bakkerij, een kruidentuin voor thee en verse kruiden, biologisch dynamische melk van de Dijkgratshoeve en binnenkort zelfs kwark en yoghurt van de Novalishoeve uit Texel. Dan hebben we natuurlijk het ruime aanbod biologische producten. En omdat er ook zoveel prachtige productie is in de Beemster wilde ik ook daar een verzamelpunt voor worden. Veel wordt geproduceerd op locaties die niet altijd open zijn of die wat verder weg liggen. Die kunnen nu hier verkocht gaan worden, dat is onze categorie Boerenlogisch. We groeien nog steeds maar hebben ook al heel veel, van de Valery aardappelen tot kaas van Kaasboerderij Groot en Geitenboer Rust, spruitjes van Vollebrecht, zeepjes van de Beemster Zeepfabriek, Beemster Knoflook en bier etc.” Ze loopt even naar een kastje en trekt daar ouderwetse geitenwollensokken uit. “Deze worden hier in het verzorgingstehuis gemaakt en blijken erg in trek te zijn”, lacht ze.

Handmatig liefde toevoegen

Maar Breidablick biedt meer, wat zelfs leidt tot mooie samenwerkingen met lokale producenten. “Onze houtbewerkingsafdeling gaat nu mooie cadeaukistjes maken van pallets. Daarin kunnen mensen zelf Beemsterproducten verzamelen om cadeau te doen. Op de papierafdeling zijn mooie cadeaudoosjes gemaakt voor de Valery aardappelen, prachtig gestempeld. Zo pakken we hier meel in voor korenmolen De Nachtegaal en ook het snoep van Bram & Aagje, wat wij hier ook weer gaan verkopen. Dat is de wisselwerking waar ik naar op zoek ben. Je had moeten zien hoe trots onze bewoners waren toen we die doosjes langsbrachten bij Astrid Francis, ik kan dat niet in woorden uitdrukken. Zij vinden dit zo fijn om te doen omdat op die manier alles hier ook een beetje van hen is. Zij doen dat waar handmatig wat liefde moet worden toegevoegd. Als je ziet met hoeveel liefde ze die producten maken en inpakken… “, Nancy valt even stil. “Dat is zo mooi, niet te beschrijven. Ik wil heel graag dat iedereen hier zijn plekje heeft.”

Laagdrempelig dorpshuis

Nancy’s droom is de Kosterij als dorpshuis waar het hele dorp langs komt. “We zijn er voor iedereen. Heel laagdrempelig. Voor een euro of 8 heb je hier goed eten. Nu nog alleen afhalen maar na corona kun je hier gewoon lekker aanschuiven voor een ontbijtje, lunch of het avondeten. Hopelijk hebben we dan ook die grote gezellige keuken beneden. We bouwen alles heel langzaam en geleidelijk op, zonder dat iemand die hier al een tijd werkt er ongemakkelijk van wordt. En iedereen is welkom voor een praatje of een kopje koffie.” Ze raakt niet uitgepraat, over de plannen die er zijn. Voor een eigen ansichtkaartlijn met foto’s van de Beemster bijvoorbeeld. De kookboeken die mensen kunnen langsbrengen en waar dan in die week een gerecht uit wordt gekookt en gedeeld op de social media. Beemsterlingen die langs komen met hun eigen pannetje dat in Bij Moeders wordt gevuld met lekkers. High teas. Nancy, enthousiast: “We hebben heerlijke thee uit eigen tuin, en prachtige theeserviezen gedoneerd door mensen uit de Beemster. Wat is er leuker dan er op die manier een echt feestje van te maken? We hebben zoveel trouwe klanten, en je moet hier elke keer weer terechtkomen in een warm bad!”

BeemSTER

Vorige week werd Bij Moeders toegevoegd aan de BeemSTERREN, in het leven geroepen door VISIT Beemster, als unieke, gastvrije locatie waar het verhaal van Beemster wordt verteld.


Schatten van Breidablick en uit de Beemster.