Cruyff Speelgoed zet er noodgedwongen een punt achter

Algemeen
"We blijven in het speelgoed werken dus de mensen kunnen ons opzoeken."
"We blijven in het speelgoed werken dus de mensen kunnen ons opzoeken." ((Foto: Han Giskes))

PURMEREND - Een monument gaat sluiten! Cruyff Speelgoed (van oorsprong is het Cruijff, maar de y paste beter in het logo), sinds 1959 gevestigd in het hart van de stad, is op zaterdag 29 januari voor de laatste dag open. Irene (54) en Barend Cruijff (59), die de speelgoedwinkel in 2000 definitief overnamen van de ouders van Barend, Barend sr. en Gré, hebben lange tijd gehoopt dat de financiële malaise zou keren, maar met de maatregelen rondom corona als absolute nekslag zien ze geen andere optie dan de deur in het slot te gooien. Een intriest besluit. “We hadden het nog jaren willen blijven doen, maar het is niet rendabel meer. En ook niet meer vol te houden”, leggen ze om beurten uit. “We hebben de laatste jaren behoorlijk wat tegenslag gehad en dat is ons tot op de dag van vandaag blijven achtervolgen.”

Dit is geen beslissing van enkele dagen, we leven hier al maanden naartoe

“Je hoopt dat het op een gegeven moment weer normaal wordt, dat de mensen weer volop kunnen winkelen en dat ze ons dan weer weten te vinden. Maar dat gebeurt niet of in ieder geval onvoldoende. We hebben de laatste maanden geprobeerd om het hoofd boven water te houden door met z’n z’n tweeën in de winkel te werken, maar ook dat gaf niet het gewenste en benodigde effect”, geeft Irene aan. 

In een rollercoaster

De sluiting gaat de twee logischerwijs niet in de koude kleren zitten. Barend: “We leven in een rollercoaster. Je snapt dat dit geen beslissing is van enkele dagen. Hier leven we al maanden naartoe. Je neemt dan telkens weer een stukje meer afscheid. Dat neemt niet weg dat we nog best emotioneel onder zijn. Dit veeg je natuurlijk niet zomaar onder het kleed. In totaliteit is de winkel hier 62 jaar gevestigd geweest. En op 29 januari stopt het definitief.”

Het huidige pand van Cruyff Speelgoed werd in 2008 compleet nieuw opgeleverd. In de verbouwingsperiode trokken Barend en Irene voor de duur van anderhalf in in het oude pand van Garage Zijp aan de Nieuwstraat. “Daar hebben we allerbeste omzetten ooit gedraaid. En moet je nagaan dat sommige klanten eerst vroegen of ze wel naar binnen mochten. Want ze dachten dat we een groothandel waren”, vertelt Barend.

Terug naar oude plek

De niet te stuiten tegenslag werd aanvankelijk nog ingeluid door een feestelijk moment, namelijk de verhuizing naar het Eggert Winkelcentrum. Enkele jaren later ging Intertoys, waarbij Cruyff Speelgoed was aangesloten, failliet. Dat was het begin van het einde, want de volgende stap was afkopen van het contract met Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum. Vervolgens besloten Barend en Irene terug te keren naar het pand aan de Westerstraat, de vestiging waar voor de speelgoedwinkel de victorie begon en jarenlang aanhield. “Dat was ook de plek waarvan velen zeiden dat we hier thuis hoorden.”

Al deze ontwikkelingen hadden tot gevolg dat de financiële situatie van het bedrijf er niet beter op werd. “We hebben constant moeten investeren en dat is niet erg als er tegenover staat dat je ook geld verdient. Toen we weer op onze oude stek zaten ging het een tijdlang goed, maar toen kwam corona en alle maatregelen van dien. Dat heeft ons uiteindelijk de das om gedaan.”   

Zoals in de inleiding staat is Cruyff Speelgoed een monument. De winkel kent een rijke historie. Het is niet alleen dat nagenoeg elke Purmerender, direct of indirect, wel iets heeft met de naam of de sympathie voor de eigenaars. Barend: “We, en dan bedoel ik ook mijn vader en moeder, hebben veel generaties in de winkel gehad. Logisch natuurlijk want speelgoed is van en voor jong tot oud.”

Als hij de afgelopen tientallen jaren terug in zijn herinnering neemt overheersen de mooie dingen. “Jaren achtereen stonden er voorafgaande aan Sinterklaas rijen mensen van achter de winkel tot aan de kassa. Maar ook Sinterklaas voor de deur en zelfs in de etalage. En elke keer als er een bekende Purmerender langs de Sint kwam werd zijn of haar naam met stemverheffing uitgesproken. Was niet zo gek, want Paul Doets (bekende Purmerender met de nodige humor) kroop in de rol van Sinterklaas. We hebben echt heel mooie tijden gehad. Altijd keihard werken maar met plezier. Nadeel was dat we weinig vakantie hebben gehad, dat gaan we straks wel inhalen”, aldus Barend.

“We blijven in speelgoed”

Hebben hij en Irene nog toekomstplannen? “Jazeker, we blijven in het speelgoed. We gaan werken bij een collega speelgoedwinkel hier niet zo ver vandaan. Samen met de eigenaar hebben we destijds de rechtszaak tegen Intertoys gevoerd. Toen hij hoorde dat we het besluit hadden genomen om te stoppen, bood hij onmiddellijk aan om ons in dienst te nemen. Helaas mogen we de naam nog niet noemen maar de mensen kunnen ons straks nog opzoeken”, zegt Irene lachend. 

Pand is verkocht

Een andere pleister op de wond is dat het pand aan de Westerstraat inmiddels is verkocht. “Daar zijn we heel erg gelukkig mee, want ook dat is in deze tijd heel moeilijk.”

Om nog zoveel mogelijk voorraad te verkopen draait sinds kort de webshop cruyffspeelgoed.nl Hierop staan de eerste 600 artikelen vanuit de winkel vermeld. Vooralsnog geeft Cruyff 20% korting op alles wat niet is afgeprijsd. En cadeaubonnen kunnen nog tot en met 29 januari worden ingeleverd. Vanwege de uitvaart van de plotseling overleden moeder van Irene is de winkel op donderdag 20 januari gesloten. “Ja, dat kwam er ook nog even tussendoor”, verzucht Irene tot slot.

JOHN BONTJE

Irene en Barend in de winkel aan de Westerstraat. Op 29 januari valt definitief het doek. .