Voorlopig geen alcohol in Triton

Algemeen
Triton met centraal Wijkplein Where en links het eetcafé.
Triton met centraal Wijkplein Where en links het eetcafé. (Foto: Rodi Media)

PURMEREND - Sinds drie jaar is een groepje alleenstaande dames op dinsdag, vrijdag en soms zaterdag te vinden in Triton in Wheermolen. Daar zoeken ze met elkaar de gezelligheid op en praten over koetjes en kalfjes. Steevast drinken ze bij die gelegenheden een wijntje. Tot voor enkele weken geleden, toen twee handhavers van de gemeente binnen stapten. Zij kwamen controleren of er een drankvergunning aanwezig was. Toen dit niet het geval bleek vertelden de mannen dat er geen alcohol meer geschonken mocht worden. Een week later kwamen ze terug om te controleren of de boodschap over was gekomen.

We zijn er zeker twee keer in de week, maar gezelligheid is er voor ons wel vanaf

“Te belachelijk voor woorden”, reageert een van de dames van wie de naam bekend is bij de redactie. “Jaren achtereen was er niks aan de hand en konden wij gewoon een wijntje drinken. Dat gold ook voor de mannen die wekelijks in Triton een biljartje leggen. Zij dronken zo nu en dan een biertje. Dat kan allemaal niet meer omdat er geen vergunning blijkt te zijn om alcohol te schenken. En als het nou een week of twee tot drie weken duurt, is het allemaal nog niet zo erg. Maar we hebben begrepen dat het tot januari 2023 kan duren alvorens de bewuste vergunning wel in orde is.”

Eén van haar vriendinnen merkt verder op: “Ik snap er niks meer van, want als er in Triton een barbecue is, die door een extern bedrijf wordt geregeld, komt er wel degelijk alcohol op tafel. Kan iemand mij misschien uitleggen hoe dat zit?”

Hanneke Timmer, beheerder van het horecagedeelte van Triton, reageert in eerste instantie met “of gezelligheid alleen maar afhangt van het drinken van een wijntje”, maar legt even later uit hoe de vork in de steel zit. “Het horecagedeelte was voorheen in handen van Zorgcirkel. Zij hebben het overgedaan aan Clup Welzijn. We huren een bepaald deel van De Zorgcirkel. Het is inderdaad zo dat bij de overname de drankvergunning niet is overgeschreven. En een nieuwe komt er niet zo snel als iedereen wil. Maar als je het precieze verhaal wilt weten moet je contact opnemen met Clemens Hageraats, hij is binnen Clup Welzijn verantwoordelijk voor Beheer en Facilitaire ondersteuning. Hij heeft contact met de gemeente over de vergunning.”

Had eerder gemoeten

Clemens Hageraats meldt dat het hebben van een Alcoholwetvergunning, zoals deze officieel heet, verband houdt met de huurovereenkomst. “Als er geen huurovereenkomst is kun je ook geen drankvergunning hebben. Inmiddels is de huurovereenkomst er en hebben we een drankvergunning aangevraagd. Ik zeg eerlijk dat dit eerder had gekund en misschien ook wel gemoeten. De procedure bij de gemeente is dat het zes maanden kan duren eer een drankvergunning geregeld is.” 

Vervelend voor bezoekers

Dat betekent dat er mogelijk eind dit jaar weer een wijntje en biertje geschonken kan worden. “Hopelijk wordt het eerder, dat moeten we afwachten. Ik weet dat de gemeentelijke afdeling haar best doet om ons en vooral de bezoekers zo snel mogelijk te helpen, maar men is gebonden aan bepaalde procedures. Het is uiterst vervelend voor de bezoekers van Triton, maar het is niet anders”, aldus Clemens Hageraats.