Onlangs hingen de schilderijen in Fort bij Spijkerboor. Bezoekers van het gemeentehuis zouden ze te aanstootgevend vinden.
Onlangs hingen de schilderijen in Fort bij Spijkerboor. Bezoekers van het gemeentehuis zouden ze te aanstootgevend vinden. (Foto: aangeleverd)
Update

Vragen over ‘aanstootgevende’ schilderijen Beemstervrouwen

Algemeen

PURMEREND - Naar aanleiding van het bericht dat de schilderijen van de Beemstervrouwen moeten worden verwijderd uit het gemeentehuis van Purmerend, stelt Peter Zwart van GroenLinks vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Er zouden bij de gemeente klachten van bezoekers gekomen zijn die de werken aanstootgevend vinden.

Wat gaat het college nu doen om het beeld van Purmerend als stad van ‘verpreutsing en vertrutting’ te corrigeren?

Zwart legt het college de volgende vragen voor: Is het bericht juist dat een of meer leden van het college de tentoonstelling al eerder hadden gezien, en men dus wist welke kunstwerken geëxposeerd zouden worden? Hoeveel klachten zijn er gekomen en klopt het dat vanuit de gemeente geen direct contact is opgenomen met de kunstenaar over het voortijdig beëindigen van (een deel van) de expositie, en dat die het besluit via een tussenpersoon moest vernemen. Wat zijn de criteria op grond waarvan besloten zou worden welke werken zouden moeten worden weggehaald en welke werken zouden mogen blijven hangen, en door wie zouden die criteria worden vastgesteld en toegepast?  Bevinden zich elders in de openbare ruimte binnen de gemeente kunstwerken, waarvan op grond van de criteria, de vraag gesteld kan worden of die daar wel gehandhaafd kunnen worden? Welke gevolgen heeft het besluit van dit college voor andere mogelijke exposities in het stadhuis, zoals die tijdens Purmerend Pride of Paarse Vrijdag, die voor sommigen wellicht ook aanstootgevend zijn? En als laatste: wat gaat het college nu doen om het beeld van Purmerend als stad van ‘verpreutsing en vertrutting’ te corrigeren?

In het kader van de fusie tussen Purmerend en de Beemster lieten trotse vrouwen uit de Beemster zich afgelopen jaar portretteren door beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens uit Utrecht. De expositie was eerder te zien in Fort bij Spijkerboor en hing sinds 7 november in het Gemeentehuis van Purmerend. 

De gemeente heeft beslist dat de litho’s en tekeningen van naakte modellen moeten worden verwijderd. De andere werken mogen in principe blijven hangen, maar kunstenaar Jeroen Hermkens heeft besloten dat alles wordt weggehaald. “Het is alles of niks. Om een klein deel van de serie te laten hangen zie ik niet zitten”, aldus de Utrechtse kunstenaar. 

De 14 litho’s en 4 tekeningen, alsmede materialen die in twee vitrines tentoon worden gesteld, worden vrijdag 25 november verwijderd en leeg gehaald. Het college beantwoordt de vragen van Peter Zwart binnen drie weken. 


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Spannende kindervoorstelling in De Verbeelding Cultuur 8 dec, 14:27
Afbeelding
Haarlems bedrijf TommyTomato floreert na winst OVNH Algemeen 8 dec, 13:30
Afbeelding
Kapel Kerkhof-galerie en beeldentuin in kerstsfeer Cultuur 8 dec, 13:21
Afbeelding
Stedelijk Orkest Purmerend werkt hard bij ‘Kerstman kwijt!’ Algemeen 8 dec, 12:33
Afbeelding
Burgemeester Purmerend spreekt met scholieren over voorkomen van schulden Algemeen 8 dec, 11:11
Afbeelding
Erehaag voor schermers Xander en Cas van En Cavant Sport 8 dec, 10:41
Afbeelding
Liander aan ondernemers: verplaats elektriciteitsproductie of -afname naar rustiger moment Algemeen 8 dec, 10:21
Afbeelding
Kunst in etalage VVV/Museumwinkel Purmerend Cultuur 8 dec, 10:12
Afbeelding
Inzamelingsactie Vonk voor Kledingbank Purmerend groot succes Algemeen 8 dec, 09:45
Afbeelding
Kerstboom staat op Kaasmarkt en Koemarkt Algemeen 8 dec, 06:23
Afbeelding
Auto in Zoeloestraat Purmerend volledig uitgebrand 112-nieuws 8 dec, 05:45
Afbeelding
Opening businesslounge Purmersteijn zondag 11 december voor duel tegen SJC Algemeen 8 dec, 05:40
Afbeelding
De nieuwe kleurrijke geurensnoepwinkel van Purmerend heet Vivory Algemeen 7 dec, 20:25
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief