Onlangs hingen de schilderijen in Fort bij Spijkerboor. Bezoekers van het gemeentehuis zouden ze te aanstootgevend vinden.
Onlangs hingen de schilderijen in Fort bij Spijkerboor. Bezoekers van het gemeentehuis zouden ze te aanstootgevend vinden. (Foto: aangeleverd)
Update

Vragen over ‘aanstootgevende’ schilderijen Beemstervrouwen

Algemeen

PURMEREND - Naar aanleiding van het bericht dat de schilderijen van de Beemstervrouwen moeten worden verwijderd uit het gemeentehuis van Purmerend, stelt Peter Zwart van GroenLinks vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Er zouden bij de gemeente klachten van bezoekers gekomen zijn die de werken aanstootgevend vinden.

Wat gaat het college nu doen om het beeld van Purmerend als stad van ‘verpreutsing en vertrutting’ te corrigeren?

Zwart legt het college de volgende vragen voor: Is het bericht juist dat een of meer leden van het college de tentoonstelling al eerder hadden gezien, en men dus wist welke kunstwerken geëxposeerd zouden worden? Hoeveel klachten zijn er gekomen en klopt het dat vanuit de gemeente geen direct contact is opgenomen met de kunstenaar over het voortijdig beëindigen van (een deel van) de expositie, en dat die het besluit via een tussenpersoon moest vernemen. Wat zijn de criteria op grond waarvan besloten zou worden welke werken zouden moeten worden weggehaald en welke werken zouden mogen blijven hangen, en door wie zouden die criteria worden vastgesteld en toegepast?  Bevinden zich elders in de openbare ruimte binnen de gemeente kunstwerken, waarvan op grond van de criteria, de vraag gesteld kan worden of die daar wel gehandhaafd kunnen worden? Welke gevolgen heeft het besluit van dit college voor andere mogelijke exposities in het stadhuis, zoals die tijdens Purmerend Pride of Paarse Vrijdag, die voor sommigen wellicht ook aanstootgevend zijn? En als laatste: wat gaat het college nu doen om het beeld van Purmerend als stad van ‘verpreutsing en vertrutting’ te corrigeren?

In het kader van de fusie tussen Purmerend en de Beemster lieten trotse vrouwen uit de Beemster zich afgelopen jaar portretteren door beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens uit Utrecht. De expositie was eerder te zien in Fort bij Spijkerboor en hing sinds 7 november in het Gemeentehuis van Purmerend. 

De gemeente heeft beslist dat de litho’s en tekeningen van naakte modellen moeten worden verwijderd. De andere werken mogen in principe blijven hangen, maar kunstenaar Jeroen Hermkens heeft besloten dat alles wordt weggehaald. “Het is alles of niks. Om een klein deel van de serie te laten hangen zie ik niet zitten”, aldus de Utrechtse kunstenaar. 

De 14 litho’s en 4 tekeningen, alsmede materialen die in twee vitrines tentoon worden gesteld, worden vrijdag 25 november verwijderd en leeg gehaald. Het college beantwoordt de vragen van Peter Zwart binnen drie weken. 


Afbeelding
Start bouw eerste fase Kwadijkerpark Purmerend Algemeen 26 jan, 16:40
Afbeelding
60 jaar na lift naar korfbaltoernooi zijn Alex en Annie nog steeds gelukkig Algemeen 26 jan, 16:24
Afbeelding
Grote regionale postzegelbeurs in De Inval Purmerend Algemeen 26 jan, 16:17
Afbeelding
Aandoenlijke toespraak voor diamanten ouders Algemeen 26 jan, 14:09
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Binnenstad Purmerend wordt 'huiskamer' van alle Purmerenders Algemeen 26 jan, 09:07
Afbeelding
Dierenwelzijn heeft altijd volle aandacht van Astrud Wildschut Politiek 26 jan, 09:00
Afbeelding
Tribute aan Led Zeppelin in P3 Cultuur 26 jan, 07:30
Afbeelding
Versmarkt in de Markthal? Doen! Algemeen 25 jan, 18:33
Afbeelding
Purmerendse Sara de Jong schittert in voorstelling Hendrik Groen Algemeen 25 jan, 17:00
Afbeelding
Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen Algemeen 25 jan, 15:41
Afbeelding
Weekend in april feesten op ijsbaanterrein Middenbeemster Algemeen 25 jan, 15:21