In Zuidland kun je zijn wie je bent

Algemeen
Het moment dat de vlag in top wordt gehesen. Ondanks de regen zat de stemming er goed in. Mevrouw Smak zit vooraan in het midden met gekleurde sjaal, die haar zus heeft gemaakt aan de hand van een ontwerp van Karin Bloemen.
Het moment dat de vlag in top wordt gehesen. Ondanks de regen zat de stemming er goed in. Mevrouw Smak zit vooraan in het midden met gekleurde sjaal, die haar zus heeft gemaakt aan de hand van een ontwerp van Karin Bloemen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Mevrouw Smak, bewoonster van Zorgcirkel Zuidland in Weidevenne, hees maandagochtend 16 januari in de stromende regen de regenboogvlag. Hiermee start Zuidland officieel het landelijke Roze Loper traject> Het doel is om eind 2023 het Roze Loper Certificaat te behalen. Daarbij gaat het om bewustwording rond seksuele en genderdiversiteit en sociale acceptatie van LHBTI-ers. Bewoners en medewerkers van een zorgcentrum zijn net zo divers als de samenleving. Wat dat betreft was de opmerking van mevrouw Smak uiterst treffend: “Je moet de mensen nemen zoals ze zijn.” 

Officiële start van Roze Loper traject in Zorgcirkel-locatie in Purmerend Weidevenne 

Seksuele en genderdiversiteit zijn voor LHBTI-ouderen, medewerkers en bezoekers belangrijke thema’s. Na een Roze Loper-traject geven zij aan zich meer gezien en veiliger te voelen in hun seksuele en genderidentiteit. Mevrouw Smak is zeer enthousiast over wat er bereikt is in Zuidland. Het is een belangrijk moment voor haar en de andere bewoners en hun naasten en alle medewerkers.

LHBTI is de afkorting voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse mensen.  Met genderidentiteit wordt het geslacht bedoeld waarbij iemand zich het prettigst voelt, of waarmee iemand zich identificeert. Met seksuele identiteit of seksuele voorkeur wordt het geslacht bedoeld waartoe je je seksueel aangetrokken voelt (LHBTI).

Waarom de Roze Loper nodig is

Je thuis en veilig voelen is een basisbehoefte van ieder mens en dit is nog niet voor iedereen en overal vanzelfsprekend. De Roze Loper helpt zorgorganisaties om LHBTI-ers zich meer thuis en veilig te laten voelen. Locatie Molentocht, De Viervorst en andere locaties van De Zorgcirkel hebben het Roze Loper Certificaat of zijn bezig om dit te halen. Zo zorgen we dat inclusie, acceptatie, respect en openheid vaste waarden zijn voor alle cliënten, bezoekers en medewerkers. KIWA, een geaccrediteerde certificatie instelling voor het toetsen van kwaliteit binnen zorg- en welzijnsorganisaties, voert jaarlijks een audit bij Roze Loper -locaties. Zo laten we zien dat we blijven voldoen aan de eisen die gesteld worden om voor certificering in aanmerking te komen.

Roze Loper bij De Zorgcirkel

Bewoners en naasten nemen steeds vaker zelf initiatief om met elkaar van gedachten te wisselen. Er zijn regelmatig activiteiten met een roze tintje. Er zijn optredens, bijeenkomsten voor discussie of bezinning, quizes en zoeken aansluiting bij andere initiatieven in Purmerend en daarbuiten. Iedereen is hierbij welkom, bewoners, familie, medewerkers en mensen uit de buurt; jong en oud sluit aan. Regenboog Ambassadeurs zijn medewerkers die het Roze Loper-gedachtegoed uitdragen en bewustwording over diversiteit creëren en het bespreekbaar maken. Medewerkers en vrijwilligers volgen trainingen over respectvol omgaan met LHBTI-ers. Ook de vertrouwenspersoon is op de hoogte van de inhoud van het Roze Loper Certificaat en handelt hier vanzelfsprekend naar.