Zaterdag gratis stadswandelingen in teken van ‘de Slag om Purmerend’

Historie
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Gilde Purmerend en Omstreken bestaat dit jaar 30 jaar. Dat wil zij samen met de bevolking van gemeente Purmerend vieren. Een van de activiteiten is zaterdag 11 mei aanstaande. Stadsgidsen verzorgen die dag gratis stadswandelingen in de binnenstad. Deze staat in het teken van een zeer belangrijke historische gebeurtenis namelijk ‘de Slag om Purmerend’. Vanaf 11.00 tot 16.00 uur vertrekt er ieder uur een gids.

Het is nu 450 jaar geleden dat Purmerend aangevallen werd door meer dan 3.000 Spaanse manschappen. Deze aanval is met groot succes afgeslagen. Over waar het zich afspeelde, het hoe en waarom dit alles gebeurde en de gevolgen van deze overwinning zullen de gidsen vertellen. De wandeling is gebaseerd op de herinneringen van Jacob Mathijsz Rol, burgemeester van Purmerend van 1573 tot 1576, die hij in 1590 op papier heeft gezet. Voor historicus John Besseling waren deze herinneringen aanleiding om zich nader te verdiepen in deze gebeurtenis. Dit heeft geresulteerd in een publicatie. Hij schrijft daarin dat als gevolg van die slag op 30 mei 1574 Purmerend zich kon gaan ontwikkelen als de stad zoals deze nu is.

Het boekje is ter plaatse verkrijgbaar. Start van de wandeling is op de Kaasmarkt voor het Purmerends Museum. De wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.