De omslag van het te verschijnen buurtboek.
De omslag van het te verschijnen buurtboek. ((Foto: aangeleverd))

Presentatie 'Buurtboek Lindenlaan' in Alkmaar

ALKMAAR - Wetenswaardigheden over de Lindenlaan van vroeger en nu, komen in het nieuw uitgegeven 'Buurtboek Lindenlaan' prachtig tot leven. Verhalen van huidige en vorige bewoners, oude foto's, krantenknipsels en plattegronden uit het Regionaal Archief Alkmaar, schetsen de rijke historie van deze laan. Het 72 pagina's tellende boek met harde kaft, wordt zaterdag 14 december om 15.00 uur gepresenteerd in Sociëteit Varnebroek in Alkmaar.

Groenteboer Bep Zonneveld krijgt deze middag als eerste het boek overhandigd. Zij is één van de zestien Lindenlaan bewoners die samen met haar wijlen man Kees geïnterviewd is over hun leven in de laan. De bewoners vertellen hun ervaring over het leven nu, maar velen kennen ook de geschiedenis van hun grootouders. Zo vertellen zij over de 26 winkels, die voor en na de tweede wereld oorlog de straat rijk was. "Wat ooit begon als warmoezier tuinen is nu een heerlijk laan om te wonen. Ik zou er niet meer weg willen!"; aldus een van de bewoners.

Geschiedenis Lindenlaan

De oorsprong van de Lindenlaan gaat terug naar het jaar 1597 waar het klein stukje landweg de toekomstige Lindenlaan werd. Rond 1883 kreeg de straat de naam Lindenlaan, vanzelfsprekend genoemd naar de vele Lindebomen die de straat sierde. De huizen werden toentertijd gebouwd op zandgrond en nog steeds is deze grond de fundering van de meeste huizen. De Lindenlaan was dé toegangsweg van Egmond aan Zee naar Alkmaar en nog steeds weten velen hun weg via de Lindenlaan te vinden.

Initiatiefnemers

Minette van Andel en Imca Heinis zijn de initiatiefnemers. Het boek is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar de historie van de Lindenlaan, maar ook naar het huidige tijdsbeeld. Zij hadden anders nooit geweten waarom alle huizen zo anders zijn. Samen met 50 (ex)bewoners en het Regionaal Archief Alkmaar stelden zij dit eerbetoon aan de Lindenlaan samen.

Presentatie

Belangstellenden zijn zaterdag 14 december om 15.00 uur van harte welkom tijdens de presentatie van het boek in Sociëteit Varnebroek aan Varnebroek 33 in Alkmaar. Het wordt een feestelijke middag met onder andere de band Blue Coat. Ook het Buurtboek Lindenlaan in het bezit hebben? Via Facebook Buurtboek Lindenlaan Alkmaar, Groetenboer Zonneveld aan Varnebroek 32 of loodgieter Censa aan de Lindenlaan 65, is het boek voor € 15,- te bestellen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten