Op de Sterrenlaan stralen de sterren ook overdag

Algemeen
De creatieve muurschildering van kunstenaar Joost Zwanenburg rijst pontificaal uit boven de huizen aan de Sterrenlaan in Alphen. FOTO: Hans Willering
De creatieve muurschildering van kunstenaar Joost Zwanenburg rijst pontificaal uit boven de huizen aan de Sterrenlaan in Alphen. FOTO: Hans Willering (Foto: Hans Willering)

De creatieve muurschildering van kunstenaar Joost Zwanenburg rijst pontificaal uit boven de huizen aan de Sterrenlaan in Alphen. Dat de beschildering op een buitenmuur van een gebouw is aangebracht, is op de foto niet te zien. Een meisje reikt met de handen naar de sterren. Joost vertelt: “Het idee van een sterrenhemel was snel bedacht, we zitten hier in de planetenbuurt en vlak aan de Sterrenlaan”.

Door Hans Willering

Joost Zwanenburg maakt niet altijd een concreet plan hoe zijn muurschildering eruit moet zien. “Ik heb graag de vrije hand om tijdens het schilderen andere ideeën op de muur te zetten wanneer dat beter uitkomt.” Joost kreeg de opdracht om voor een aantal bewoners van het seniorencomplex van de Driehoorne in Alphen de grijze muur waar zij op uitkeken een aantrekkelijker aanzien te geven. Liever heeft Joost niet dat zijn publiek van tevoren een plan op papier ziet. “Je hebt dan minder vrijheid om van het idee af te wijken.” Voor de Driehoorne maakte hij een uitzondering. “Ik heb een concept gemaakt in klein formaat en met de bewoners besproken”, vertelt hij.

Nauwkeurig werken

Er staan al heel wat muurschilderingen op de naam van Joost; in Alphen maar ook in Bodegraven. Joost werkt met spuitbussen van graffiti. Om op zo’n grote muur al die kleuren en patronen aan te brengen vergt nauwkeurig werk en goed overzicht. Een vergissing ligt dan mogelijk voor de hand.

Joost geeft toe dat dat zeker gebeurt, “je moet ook wel eens gokken dat alles op de juiste plek komt. Maar het gaat dan niet om grote verschillen”. Het publiek weet niet precies hoe het oorspronkelijk idee er uit zag, dus de afwijkingen zijn dan ook niet echt zichtbaar. Maar het publiek, weet Joost, kan ook kritisch zijn. Belanghebbenden en passanten geven ook hun mening als het naar hun idee er anders uit had moeten zien of als ze niet tevreden zijn.

Ondernemerschap belangrijk voor jongeren

Joost geeft ook workshops aan jongeren die graag het vak willen leren. Met de gemeente heeft hij afspraken gemaakt over een aantal vrijplaatsen waar zijn leerlingen hun creatieve inspiratie tot uiting kunnen brengen. Dit kunnen zij dan op legale wijze doen. Op de vraag of jongeren ook succes hebben, kijkt Joost wat aarzelend. Hij geeft aan dat jongeren zeker potentieel hebben, maar missen vaak de ondernemerskwaliteiten om succesvol door te stoten en daarom blijft succes nog wel eens uit.

“In dit vak ben je ook ondernemer en het is erg belangrijk dat je achter dingen aangaat. Het komt je niet aanwaaien”, benadrukt Joost. “De verdeling ondernemerschap versus talent is echt 50/50”. Jonge talenten doen er dus goed aan ook aandacht te besteden aan het vak van ondernemerschap.

Terwijl Joost nog even naar zijn creatie kijkt, gaat zijn mobiele telefoon af. Na afloop van het gesprek zegt hij dat het over zijn volgende opdracht ging. Zijn succes is niet vanzelf gekomen, hij heeft er hard voor gewerkt.