Brainstormen over morgen

Algemeen
Een eerdere uitdaging waarbij nagedacht werd over circulaire verpakkingen.
Een eerdere uitdaging waarbij nagedacht werd over circulaire verpakkingen. (Foto: aangeleverd)

NOORD - 117 leerlingen van de Bredero Mavo in Amsterdam-Noord en Spring High in Amsterdam-Slotermeer zijn 20 oktober gestart met hun deelname aan de Young Climathons. Met een totaal van 800 leerlingen door heel Nederland zullen zij hard werken aan lokale duurzaamheidskwesties.

De climathons zijn onderdeel van het Young Innovators Program en worden ondersteund door EIT Climate-KIC, een initiatief van de EU. Climate-KIC en Stichting TechnoTrend focussen zich op klimaat actie die wordt ondernomen door jongeren. Met het oog op systeemverandering en innovatie en hoe dit in het onderwijs geïntegreerd kan worden, krijgen de leerlingen te maken met interdisciplinair denken, systeemanalyse en complexe probleemoplossingen. Op deze manier worden de leerlingen gestimuleerd om een ondernemende blik te ontwikkelen die gebruikt kan worden om de economie en maatschappij te veranderen.

In het najaar van 2020 worden deze tools ingezet binnen en buiten de leerplannen op scholen, om vernieuwende oplossingen op actuele klimaatvraagstukken uit bedrijven, organisaties en gemeenten te ontwerpen. In Amsterdam zullen de leerlingen zich richten op drie verschillende actuele en lokale challenges. Vanuit de bewonersgroep Xperiment worden ze gevraagd mee te denken over hoe de Sierpleinbuurt de wijk van de toekomst kan worden, waarin bijvoorbeeld hittestress van steden en de Donut Economy in acht worden genomen. Ook zullen er oplossingen bedacht worden voor de bergen kleding die mensen niet meer dragen, waarbij circulariteit een belangrijke rol speelt. Aangesloten bij het Reflow-project en de Gemeente Amsterdam wordt er dieper op het (her)gebruik van textiel ingegaan. De laatste challenge laat de leerlingen meedenken over een verandering van de mobiliteit onder meer in hun wijk en hoe je bijvoorbeeld mensen zo ver krijgt om hun eigen auto op te geven. Samen met en in opdracht van Mopla worden er ideeën bedacht voor duurzame mobiliteit.

In september zijn de leerlingen al begonnen met voorbereidende lessen (School Innovators). Hierna volgen de Young Climathons als een soort ‘snelkookpan’ waarin in hoog tempo leerlingenteams lokale klimaatuitdagingen oplossen door middel van canvassen. Hierna maken ze kans om deel te nemen aan het Young Changemakers programma: een coachingtraject voor tien gemotiveerde teams om hun winnende ideeën verder uit te werken en te pitchen voor echte stakeholders.