ZZP-boekhouder en de eindejaarstips voor de zzp’er

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

ZZP-boekhouder stelt jaarlijks de eindejaarstips voor de zzp’er op. U kunt hard werken als zzp’er maar ook slim ondernemen. Lees deze eindejaarstips door en doe er uw voordeel mee.

Gaat u nog aankopen doen. Maak gebruik van de investeringsaftrek (KIA)

Koopt u in 2020 voor 2.400 euro of meer aan vaste activa – aanschaf duurder dan 450 euro excl btw per stuk- dan heeft u recht op 28 procent investeringsaftrek. De grens ligt tussen de 2.400 euro en de € 323.544 per jaar. Twijfelt u om nog een investering te doen, overleg dan met uw administratiekantoor. In 2021 is een nieuwe BIK-regeling van kracht, dat kan gunstig zijn.

Verkoopt u binnen vijf jaar een investering waarop u KIA kreeg weer dan moet u desinvesteringsbijtelling betalen, aldus zzp-boekhouder.

Lijfrente kopen voor pensioen

Als zzp’er bouwt u geen pensioen op. Dat betekent geen spreekwoordelijke man overboord. U kunt uiteraard ook sparen door u eigen woning af te lossen. Of te beleggen in bv bitcoins. Heeft u een hoge winst en wilt u die drukken, of heeft u geen pensioen opgebouwd en heeft u liggende gelden dan is het kopen van een lijfrente een optie. Het is nu een extra aftrekpost voor de IB en t.z.t is deze uitkering wel belast, maar waarschijnlijk tegen een veel lager tarief.

De betaalde lijfrente is aftrekbaar als sprake is van onvoldoende pensioenopbouw en u aan het begin van het jaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft.

U of uw verzekeraar bepaalt de ruimte aan de hand van de aangiften Inkomstenbelasting van de afgelopen jaren. Wilt u een fiscaal voordeel u kunt als u nog geen pensioen heeft opgebouwd max 12 mille als lijfrente kopen. Fiscaal aftrekbaar, voordeel kan 49.5 procent zijn. Doordat het tarief in de inkomstenbelasting gaat dalen heeft u nu fiscaal veel meer voordeel van de aankoop van de lijfrente dan als u dat zelfde bedrag over drie jaar zou storten.

Gevolg van de lijfrente-aankoop is ook dat uw box 3 en de aanslag inzake box 3 lager wordt. U kunt uw vermogen ook verlagen door te investeren in een schip of in een auto. Of u vraagt een voorlopige aanslag aan en betaalt vooruit.

Staat er nog niet-benutte-zelfstandigenaftrek open?

De zzp’er die jaarlijks 1.225 uur of meer voor zijn zaak werkt heeft recht op zelfstandigenaftrek. Had u in een jaar minder winst, maar wel 1.225 uur gewerkt dan heeft u nog recht op niet-benutte-zelfstandigenaftrek. 2020 is het laatst jaar dat u de niet-benutte aftrek uit 2011 mag verrekenen. Dus laat uw boekhouder even zijn stoffige – of digitale archief induiken.

Elektrische auto en de bijtelling

Het bijtellingspercentage voor de elektrische auto was ooit 4 procent. In 2020 is de bijtelling 8 procent tot een cataloguswaarde van 45 mille. Daarboven dient u 22 procent aan bijtelling af te tikken.

Let op want volgend jaar stijgt de acht procent naar 12% procent bij een cataloguswaarde 40 mille. Het verlaagde 60 maanden is 5 jaar geldig. Daarna stijgt ze naar 22 procent.

Meewerkbeloning fiscaal partner

Heeft u als ZZP’er een partner die meewerkt in uw bedrijf, dan kunt u ervoor kiezen deze partner een arbeidsbeloning toe te kennen, weet zzp-boekhouder.

Bij een beloning van € 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit zeer interessant zijn.

U kunt ook kiezen voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek bedraagt tenminste 1,25% en maximaal 4% van de winst. Voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur meewerkt.

Check verliesrekening in de inkomstenbelasting

Heeft u als zzp’er verlies geleden in eerdere jaren en nu een zeer goed jaar. Dan mag u verlies uit het verleden alsnog verrekenen. Check dit bij uw zzp-boekhouder.

Periodieke giften

Het gaat u als zzp’er voor de wind en u heeft een goede inborst en sociaal karakter. U kunt dan periodieke giften aan goede doelen doen. U doet dit in de vorm van vaste en gelijkmatige periodieke uitkering. Legt u dit ook vast in een notariële of onderhandse akte van schenking, dan heeft u een extra aftrekpost voor de IB. U dient in deze akte wel aangeven dat u minimaal vijf jaar de gift doet.

Investeer in 2020 in tweede woning i.p.v. in 2021

De overdrachtsbelasting stijgt in 2021 van 2 procent naar 8 procent. Als u in 2020 koopt is dat 6 procent aan overdrachtsbelasting goedkoper dan in 2021.

Wilt u nog meer tips bel dan zzp-boekhouder. 06-13936399 of mail naar info@zzp-boekhouder.nl