Wandelen in Noord

In de parken van Noord

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Voorheen lagen de parken van Noord gegroepeerd rond het Noordhollandsch Kanaal, maar van elkaar gescheiden door de Leeuwarderweg en datzelfde kanaal: Volewijckspark, Noorderpark en Florapark. Tegenwoordig zijn ze door fiets- voetbruggen met elkaar verbonden en heten ze samen Noorderpark. Een royaal stadspark. 

Wandelen door Noord #5

We beginnen de wandeling bij het metrostation Noorderpark en volgen de Adelaarsweg met zijn kloeke jaren-dertig-architectuur. Uit een heg staart een grote houten adelaar ons streng aan. Ook is er grafmonumentje langs het fietspad, gemaakt van een Amsterdammertje. Het is kil, maar er bloeit al veel: forsythia, magnolia, krentenboompjes. De schutsluis die we oversteken, genoemd naar koning Willem I, de grote kanalenbouwer, is ruim 200 jaar oud. Aan de overzijde zien we de voormalige directeurswoning van Shell en de ingang van de oude Tolhuistuin waar zijn personeel zich in de pauzes kon vertreden. Dan wenden we de steven noordwaarts en worden even afgeleid door een ‘mondkapjesboom’ die hier is opgericht ter zalige en verhoopte nagedachtenis aan Corona.

We steken de Hagedoornweg over en staan stil bij het monument voor de Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog: 1936 – 1939 No pasaran, ze zullen er niet door komen! Twee vrouwen lijken vrij in de lucht te zweven en elkaar te omhelzen. Vlak daarachter: de bakstenen burcht van het vroegere Rijke Roomse Leven: katholieke kerk, klooster en school (de Sint Rita, betekenend Rust, Op maat, Samen, Aandacht), ooit het ‘Vaticaan van Noord’ genoemd. We laten het links liggen en gaan voort naar wat het mooiste deel van het Noorderpark is: het voormalige Florapark met zijn bosschages, witte bruggetjes, weiden, veel bloemen: longkruid, Maarts viooltje, lenteklokjes en zowaar slanke sleutelbloem! Bij het architectonisch bekroonde (maar nu al met bouwfouten kampende) Noorderparkbad verlaten we het park en staan aan de Buiksloterdijk tegenover de ‘Kapiteinshemel’, waar drie eeuwen geleden kapiteins op de grote vaart van hun oude dag genoten, met uitzicht op de stad aan de overzijde van het IJ, want dit is de toenmalige zeedijk. Als we het park weer ingaan passeren we aan onze linkerhand, achter de bomen, de Roze Tanker, een in onbruik geraakt benzinepompstation, nu beschikbaar voor culturele activiteiten. Daar lijkt het waarlijk even of we door een bos lopen, en dat midden in de stad! Lengte: 6 km, 1,5 uur. Ook deze wandeling maken? 

Routebeschrijving:

Start- en eindpunt: Metrostation Noorderpark. Verlaat het metrostation, ga links en meteen rechts over het fietspad. Blijf dit volgen tot het eind, daar rechts over het tunneltracé en na het tunnelgebouw rechts. Fietspad oversteken, daarna rechts over houtsnipperpad naar sluis. Deze oversteken, dan linksaf* en meteen rechts over keienpad. Aan het eind even rechtsaf en meteen weer rechts (Buiksloterweg). Na no. 57 linksaf trap op en dan rechts. Hagedoornweg oversteken en rechtdoor over houtsnipperpad. Aan het eind onder de fietstunnel door. Eerste pad linksaf, rechtsaf over gras naar bruggetje, dit oversteken, op viersprong linksaf, dan het tweede pad rechts. Na rechterbocht rechtsaf, met bocht mee en bij vuilnisbak met zitje rechtsaf, op fietspad rechtsaf, eerste pad links en op driesprong linksaf. Voor zwembad rechtsaf, op Sneeuwbalstraat rechts naar de Buiksloterdijk, daar rechts over draaibrug, na no 130 rechtsaf, voorbij brug op Y-splitsing links aanhouden en doorlopen tot oversteekplaats voor het Noorderparkstation. *Voorbij de sluis kunt u eventueel even links gaan en dan oversteken om de vroegere Tolhuistuin in te lopen.