Column

Uit het stemhokje van Tom

Column
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

SP verdwijnt op kousenvoeten uit Noord

In de aanloop naar de verkiezingen in Noord schrijft onze vaste verslaggever van de Stadsdeelcommissie, Tom Tossijn, elke week een column uit zijn stemhokje. Vandaag de komende aftocht van de SP uit Noord. 

Het wordt een ongewis avontuur voor de huidige voorzitter van de bestuurscommissie Noord, Erna Berends, in de gemeenteraad van Amsterdam. Zij staat kandidaat voor haar partij, de SP, op nummer vier van de kieslijst. Te verwachten is dat er onvoldoende stemmen zullen worden uitgebracht om haar een zetel in de gemeenteraad te bezorgen, want meer dan vier gekozen raadsleden haalt de SP volgens de peilingen zeker niet. In de huidige raad zijn er twee zetels voor de SP (plus één zetel in B&W). Hinderlijke gebeurtenissen zoals de golf royementen van zolderkamercommunisten zorgen voor grote terughoudendheid bij het electoraat.

Maar als de SP nog verder achteruit kachelt, wordt Erna Berends op de drempel van de raadszaal alsnog ambteloos burger. Tenzij er in hogere gemeentelijke regionen en achterafkamertjes een wonder gebeurt. Want niet de stemverhoudingen in Noord, maar de politieke voorkeuren van het nieuwe College van B&W bepalen welke personen als verlengd lokaal bestuurder zitting mogen nemen in het dagelijks bestuur van elk stadsdeel. Waarbij de lokale stemresultaten in het stadsdeel er even niet toe doen, zoals we in Noord al eerder meemaakten.

Van de aardbodem

De Noordse tak van de SP lijkt totaal van de aardbodem te verdwijnen. Geen Noorderling kan zijn voorkeur meer uiten voor deze partij in de Stadsdeelcommissie. De lege plaats op de kieslijst wordt veroorzaakt door het vertrek uit de Noordse stadsdeelcommissie van ervaren politieke rotten als Frans-Rein Jurrema én het gemis aan opvolgers. De SP zal in de Noordse stemhokjes schitteren door afwezigheid.

Stil en leeg

Nu dreigt bij de SP uit te komen wat haar toenmalige Noordse voorman Daniël Peters vaak herhaalde toen hij nog in de stadsdeelraad zat: de SP zag altijd weinig brood in de stadsdeelcommissies als vehikel voor de lokale democratie. En kennelijk nu nog steeds niet, want het wordt stil en leeg ter linkerzijde van de commissie. De warme, comfortabele raadszetels van de Stopera lonken, niet de rammelende houten keukenstoelen van het stadsdeel Noord.