Reuze rat gespot in Egmond (Satire)

Algemeen
De vraag waarom de rat exact in het reuzenrad ging zitten, houdt de gemoederen nog altijd bezig
De vraag waarom de rat exact in het reuzenrad ging zitten, houdt de gemoederen nog altijd bezig Foto: Ravioli

Rubriek: Satire met Michel Ranzijn en Ravioli

EGMOND AAN ZEE - ''We zaten flink in de rats'', vertelt een angstige Joop, die samen met zijn vrouw Tineke als ratten in de val zaten toen een enorme rat 'een proefritje' wilde maken in het inmiddels befaamde reuzenrad van Egmond aan Zee. Deskundigen van de Universiteit van Egmond aan Zee denken dat het hier gaat om een 'Rattus Macleari' die te veel 'hamburgers heeft gegeten'. ''Hij 'rat' te veel'', zei de onderzoeker in een hopeloze poging grappig te zijn.

Het is de eerste keer dat er zo'n immens groot knaagdier is gevonden in de kustplaats. Joop: ''Afgelopen jaar hebben we wel vaker vreemde bezoekers gehad, zoals de aangespoelde ijsberen van de noordpool, King Kong en een reuzenpapegaai. Maar dit sloeg alles.''

Ratsmedee

Een woordvoerder van de Universiteit van Egmond aan Zee vermoed dat de rat zo groot is geworden doordat het toegediende gif - in een poging de rat te vangen - een omgekeerd groei-effect veroorzaakte. Zo ging het beest dus alles behalve 'naar de ratten'.

Raddraaiers

De vraag waarom de rat uitgerekend in het reuzenrad ging zitten, houdt de gemoederen nog altijd bezig. ''Volgens mij komt dit omdat op een bordje stond dat raddraaiers welkom waren'', legt Joop uit. Anderen vermoeden dat de rat had begrepen dat er een veilige proefrit gedaan moest worden. Dat laatste verklaart wellicht waarom de rat wel keurig een mondkapje op had. Het onderzoek duurt voorlopig voort. De rat verblijft tot die tijd in een gigantische kelder onder de Prins Hendrik Stichting.

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst. Meer satirisch nieuws uit Echtmond? Zie deze van vorige week