Afval scheiden beter voor milieu, slechter voor portemonnee

Algemeen
Hier gaan weer een paar zakken huishoudelijk restafval de container in.
Hier gaan weer een paar zakken huishoudelijk restafval de container in. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM – Een fikse rij auto’s wacht voor de slagboom om door te rijden naar het Afvalbrengpunt Castricum aan de Schulpstet. Corona zorgt ervoor dat er slechts een bepaald aantal auto’s het terrein op mag. Vertrekt er een auto, dan gaat de slagboom open en kan er weer een wagen naar binnen. Naast groenafval, hout, karton, papier en plastic is huishoudelijk restafval populair om naar het afvaldepot te brengen.

door onze verslaggever Bert Westendorp

Denk dat we per jaar ruim 100 euro extra moeten betalen

Met ingang van 1 januari volgend jaar wordt alles anders en mag het huishoudelijke restafval niet meer naar het afvalpunt gebracht worden. Dan is er nog maar één optie en dat is de grijze container met het grijze deksel eens in de drie weken langs de weg zetten. Dat laatste kost - iedere keer wanneer de bak geleegd wordt - geld. Een chip in de bak zorgt voor de registratie. Containers voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen (PMD) en groenafval (GFT) worden daarentegen gratis geleegd.

Landelijke opdracht aan gemeenten

Ook gemeente Castricum moet voldoen aan de landelijke opdracht: in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner per jaar. Dat is nu gemiddeld 240 kg per inwoner. Vandaar de afvalscheiding.

De kosten voor de inwoners van de gemeente zijn inmiddels bekend. De vaste afvalheffingskosten dalen komend jaar met een paar tientjes. Maar iedere keer als er een grijze container langs de weg gezet wordt om geleegd te worden, kost dat voor een kleine kliko van 140 liter 5,50 euro en voor de grote bak van 240 liter 9,40 euro. Iedere drie weken is er de mogelijkheid om de grijze bak te laten legen. Wie veel huishoudelijk restafval heeft en de grote bak iedere drie weken aan de straat zet, betaalt ongeveer 162 euro bovenop de reguliere afvalheffing. Dat wringt bij veel Castricummers, want het is duidelijk dat de afvalkosten fors kunnen stijgen.

Bij het Afvalbrengpunt staat Kees gereed om een paar zakken huisvuil in de stalen container te deponeren. “Ik weet nu al dat ons gezin fiks meer moet betalen voor afval. Ik merk dat ondanks de afvalscheiding de bak na drie weken al behoorlijk vol zit. Nu de tarieven bekend zijn, schrik ik daar toch wel van.”

Kliko snel vol

Achteraan bij de rij auto’s voor de slagboom staat Frank uit Akersloot met auto plus aanhangertje, volgestouwd met takken. “Groenafval kunnen we gelukkig zonder kosten afvoeren. Maar ik heb een vrouw en drie kinderen. Dus je begrijpt dat ook zo’n 240 liter bak vrij snel vol zit, ook al scheiden we het afval goed. Ja dat laatste is ook nog wel wennen. Ik denk dat we per jaar ruim 100 euro extra moeten betalen voor het afval. Toch vrij veel geld voor iemand zoals ik met een modaal inkomen.”

Nette mensen

De kans dat het restafval her en der in de gemeente gedumpt wordt, lijkt aanwezig. Wethouder Slettenhaar, met onder meer ‘afval’ in zijn portefeuille, denkt dat illegaal dumpen niet gaat gebeuren. “De inwoners van gemeente Castricum zijn nette mensen”, is daarbij de motivatie.

Mening in de krant

Inwoners van gemeente Castricum die hun mening over de nieuwe regels voor afval in de krant kwijt willen, kunnen een mail met naam en adres sturen naar onze redactie

Voor actuele informatie van gemeente Castricum over het scheiden van afval klik hier

Ook door de week is het bedrijvig bij het afvaldepot.