Siewert Tolstoj gepassioneerd verteller over religieuze aspecten Tolstoj.
Siewert Tolstoj gepassioneerd verteller over religieuze aspecten Tolstoj. (Foto: aangeleverd)

Lezing Leo Tolstoj en religie

ENKHUIZEN - In de Zuiderkerk geeft Siewert Haverhoek een lezing over Tolstoj en religie. De lezing is dinsdag 28 januari om 20.00 uur.

Tolstoj is bekend van zijn romans Oorlog en vrede en Anna Karenina, maar hij schreef ook een aantal boeken over geloven encorrespondeerde met Gandhi en inspireerde Martin Luther King, vertelt Sieuwert Haverhoek, een Delfts ingenieur die in de industrie heeft gewerkt als milieumanager en later, tot zijn pensioen, als lector Duurzaam Ondernemen. Haverhoek: "Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door het begrip Koninkrijk Gods uit de Bergrede. Het betekent vrede, liefde en gerechtigheid, maar is ook aards en praktisch: niet kwaad worden, trouw zijn, niet oordelen, geen geweld gebruiken. Dit is een rode draad in mijn leven geworden."

Kerk houdt ons aan het lijntje

"De kerk heeft ons altijd aan het lijntje gehouden door te zeggen dat we door dit aardse tranendal heen moeten. Als we maar naar de kerk blijven gaan en onze gaven doneren is er het wenkende perspectief van de hemel. In zijn Bergrede houdt Jezus ons echter praktische leefregels voor, die slaan op het leven van hier en nu. Tolstoj formuleerde dat zo: 'We weten niet waar we vandaan komen en waar we heen gaan en dat noem ik God.'"

Ieders talent

Over het boek Het Koninkrijk Gods is binnen in u van Tolstoj. "Ieder mens leeft doordat de geest van God hem ingeademd is. God is in ons aanwezig en als God licht is, dan zijn wij geroepen om licht te verspreiden. Ik denk dat ieder mens deze roeping heeft; het is de kunst te ontdekken wat jouw talent of jouw taak hierin is."

Meer berichten