Dít is het verschil tussen sociale huur en vrije sector

Huis
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Ben je op zoek naar een woning en wil je weten wat het verschil is tussen sociale huur en vrije sector? Lees snel verder!

Om mee te beginnen: een sociale huurwoning heeft een maximale huurprijs. Een vrijesectorwoning heeft géén maximale huurprijs. Dit houdt in dat je (te) veel geld voor een vrijesectorwoning kunt betalen.

Verschil sociale huur en vrije sector

Sociale huurwoningen zijn betaalbaar voor mensen met een lager inkomen. De woning heeft dus een maximale huurprijsgrens. In 2024 is de maximale huurgrens € 879,66. De kwaliteit van de woning bepaalt de maximale huurprijs. Dit wordt berekend via een puntensysteem en het aantal punten bepaalt de maximale prijs. De maximale huurgrens stijgt elk jaar, maar niet onbeperkt. 

Sociale huurwoning regels

  • Huur je een sociale huurwoning bij een woningcorporatie? Houd er dan rekening mee dat je inkomen niet te hoog mag zijn. In 2024 is dit maximaal € 47.699 voor eenpersoonshuishoudens en maximaal € 52.671 voor meerpersoonshuishoudens.
  • Je kunt recht hebben op huurtoeslag. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Verschil sociale huur en vrije sector

In tegenstelling tot sociale huurwoningen, hebben vrijesectorwoningen geen maximale huurgrens. Er is echter wél een vastgestelde maximale jaarlijkse huurverhoging. Vanaf 1 juli 2024 is dit maximaal 5,8% als de (kale) huur € 300 of meer per maand is.
Bij een vrijesectorwoning kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt omdat de huurprijs of jouw inkomen te hoog is. Tip: controleer altijd bij de Belastingdienst of je tóch recht hebt op huurtoeslag. Het zou zonde zijn als je teveel betaalt.

Overeenkomsten: huurbescherming

Of je nu een sociale huurwoning hebt of in de vrije sector woont: je hebt huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder niet zomaar de huur mag opzeggen. Daar moet een wettelijke reden voor zijn. Stem je niet in met het opzeggen van de huur? Dan kan alleen de rechter de huur beëindigen. 

Er is minder huurbescherming bij tijdelijke huurcontracten. Dat zijn contracten van maximaal 2 jaar voor zelfstandige woningen en contracten van maximaal 5 jaar voor niet-zelfstandige woningen, zoals studentenkamers. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met een verbod op tijdelijke huurcontracten. De datum waarop dit ingaat, moet nog bekend worden. 

Check of je teveel betaalt

Je kunt zelf controleren of je teveel geld betaalt voor jouw huurwoning. Tip: doe de Huurprijscheck.

Meer inspiratie? 

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!