Achter: Aboalaa (l) en Stan. Daaronder: Nazeerah, Najmaldeen (9), Tajaldeen (7) en Maram (23). De oudste zoon Aladin (17) staat niet op de foto.
Achter: Aboalaa (l) en Stan. Daaronder: Nazeerah, Najmaldeen (9), Tajaldeen (7) en Maram (23). De oudste zoon Aladin (17) staat niet op de foto. ((Foto: Vincent de Vries))

Syrische Aboalaa wil graag iets terugdoen voor Nederlandse medemens

HOOGKARSPEL - Vier jaar geleden kwamen ze naar Nederland en sinds drie jaar wonen ze in Hoogkarspel. En hoewel het niet altijd gemakkelijk is, wil de Syrische familie Alwazzan heel graag deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Aboalaa (50) en zijn vrouw Nazeerah (48) zijn - samen met hun vier kinderen van 7, 9, 17 en 23 - in 2015 vanuit Damascus de oorlog ontvlucht. "We zijn ongelooflijk blij dat we hier zo goed 'opgenomen' zijn. Omdat we iedereen zo dankbaar zijn, willen we graag iets terugdoen voor de Nederlandse medemens", vertelt Aboalaa.

Aboalaa had in Syrië een goede baan. Werk is - met name voor de man - in Syrië heel belangrijk. "Een man zonder werk betekent niets", benadrukt Aboalaa. "En nu zit ik zelf helaas in die situatie. Ik voel me erg nutteloos en zou heel graag iets willen doen. Bovendien heb ik een gezin waar ik me verantwoordelijk voor voel."

Gids

Op dit moment leert Aboalaa de Nederlandse taal, vooral met als doel om sociale contacten te kunnen maken. Het gezin Alwazzan, met name Aboalaa, krijgt hierbij veel hulp van vrijwilliger Stan van Dongen (66). Hij begeleidt sinds een aantal maanden het gezin op allerlei gebieden, waaronder de taal. Eén keer per week komen ze samen. "Hij is mijn helpende in de woestijn", laat Aboalaa weten. "Ik zie hem als een soort gids van het leven hier in Nederland. Hij betekent heel veel voor mij." Nazeerah vult aan: "Stan helpt ons bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Als je zoals ik in een vreemd land terechtkomt met andere gewoontes en een andere taal, is het fijn als iemand je helpt. Zonder Stan waren we nog steeds zoekenden geweest." Stan: "Wanneer ik bij het gezin langs ga, maken we gezellig een praatje. De gespreksonderwerpen komen vanzelf. Op die manier krijgen zij de Nederlandse taal steeds beter onder de knie. Doordat Nazeerah de kinderen naar school brengt, komt zij veel in contact met Nederlanders, waardoor zij de taal al redelijk beheerst. Voor Aboalaa is het ook belangrijk dat hij Nederlanders ontmoet. En daar help ik hem graag bij. Daarom heb ik ook West-Friesland op Zondag benaderd. Met dit artikel in de krant hopen we veel mensen te bereiken."

Mensen blij maken

"Niet alleen Stan, maar ook het AZC zijn we heel dankbaar", benadrukt Aboalaa. "De mensen daar hebben met heel veel geduld zó veel voor ons gedaan, dat is teveel om op te noemen. Zij zorgden ervoor dat we ons meteen welkom voelden in Nederland. Maar ook de school van de kinderen, maatschappelijk werk en Het Streekpunt hebben zó hun best gedaan. Geweldig." De grote wens die Aboalaa op dit moment heeft, is een leuke baan vinden. "Ik wil heel graag met Nederlanders in contact komen, ook om de taal en Nederland beter te leren kennen. Een baan vinden is lastig. Daarom zou ik heel graag vrijwilligerswerk willen doen. Ik heb een auto met aanhangwagen, waarmee ik andere mensen van dienst kan zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die hulp kunnen gebruiken bij een verhuizing. Maar ook voor het transporteren van dieren, bijvoorbeeld paarden, kunnen mensen bij me aankloppen. Daar heb ik een certificaat voor. En mensen die zelf niet durven rijden, kan ik naar hun plek van bestemming brengen. Het komt erop neer dat ik mensen blij wil maken, dat is mijn doel. Ik wil deelnemen aan de maatschappij en voelen dat ik in Nederland leef."

Wie de hulp van Aboalaa goed kan gebruiken, kan contact opnemen via 06-84151494.

Meer berichten