Vuurwerkverbod: dit vindt Haarlem ervan

Algemeen
Geen siervuurwerk dit jaar.
Geen siervuurwerk dit jaar. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - Het is definitief: er mag geen vuurwerk worden afgestoken tijdens de jaarwisseling van 2020-2021. Dat heeft de ministerraad op vrijdag 13 november besloten. Maar wat vindt Haarlem daar eigenlijk van?

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde vanmiddag na de ministerraad officieel aan dat de verkoop van bijna al het vuurwerk met oud en nieuw in de ban gaat. Ook afsteken wordt deze jaarwisseling verboden. Alleen kindervuurwerk mag worden afgestoken. 

Vuurwerkverbod: dit vindt Haarlem

De meeste Haarlemmers lijken blij met het verbod. Uit een online peiling van het Haarlems Nieuwsblad blijkt dat de meerderheid van de stemmers (58%) vóór een algemeen vuurwerkverbod is. Zo’n 33% had liever wel vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling, en nog geen 10% geeft aan dat het hen niets uitmaakt.

Tekst gaat verder onder de foto.

vuurwerkverbod vuurwerk verboden

In reacties op de peiling laat Tess weten het jammer te vinden dat in haar ogen het gros van de mensen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk afsteken, en dat die nu benadeeld worden. Chris is van mening dat een verbod alleen zin heeft als er serieus op gehandhaafd wordt en is sceptisch. Brechje vindt het jammer, maar wel ‘beter zo’, want er zijn te veel mensen die ‘idioot doen’ volgens haar. Monique is vooral blij dat haar hond het vuurwerk nu bespaard blijft.

Vuurwerkverbod: handelaren bang voor ‘levensgevaarlijke situaties’ 

Overigens hoeft vuurwerk dat handelaren al in huis hadden, niet vernietigd te worden. Het kan opgeslagen worden voor de verkoop voor volgend jaar. De handelaren vrezen nu dat veel mensen illegaal vuurwerk gaan kopen, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Zij krijgen een vergoeding vanwege hun onverkochte voorraden. In totaal gaat het om een bedrag van 40 miljoen euro. 

Toch vuurwerk afsteken? Dan riskeer je een boete van 100 euro. Ook kun je er een aantekening voor krijgen op je strafblad.