Gemeente Haarlem verbiedt carbidschieten

Algemeen
Gemeente Haarlem verbiedt carbidschieten.
Gemeente Haarlem verbiedt carbidschieten. (Foto: Jjdez - Wikimedia Commons)

Gemeente Haarlem wil carbidschieten verbieden

HAARLEM - De gemeente Haarlem wil carbidschieten verbieden. Zo moet worden voorkomen dat er na het vuurwerkverbod een nieuwe, net zo gevaarlijke traditie ontstaat.

Joost Verhagen

Het verbod op carbidschieten zal, net zoals het verbod op vuurwerk, naar verwachting ook na de komende jaarwisseling van kracht blijven.

Extra risico carbidschieten

Michiel van Reenen (Jouw Haarlem) wil dat er een vervangende grote vuurwerkshow door de gemeente wordt georganiseerd en vraagt zich af of daar inmiddels plannen voor zijn. Remko Trompetter (Actiepartij) hoopt wel dat het verbod ook handhaafbaar is. Burgemeester Wienen stelt dat ook volgend jaar in Haarlem geen vuurwerk wordt afgestoken. ‘’We willen voorkomen dat er zo een nieuwe traditie ontstaat die even gevaarlijk is. Er is nu een volkomen logisch landelijk vuurwerkverbod gekomen. Het zou raar zijn om wel een show te organiseren. Er zijn geen financiële middelen voor een vuurwerkshow gereserveerd, en daarnaast brengt het mogelijk nog extra risico mee voor de volksgezondheid.’’

Carbidschieten: ‘goede uitlaatklep’

Michiel van Reenen denkt dat een vuurwerkshow een goede uitlaatklep is voor verveelde jongeren in deze tijd, maar Wienen wil voorkomen dat veel mensen naar dezelfde plekken komen om de show te zien. Trots Haarlem vraagt zich af of carbidschieten net zo gevaarlijk is als vuurwerk afsteken.

De burgemeester laat weten dat deze uitspraak geen wetenschappelijke basis heeft, maar verwijst wel naar de gemeenten waar carbidschieten vaker voorkomt en strenge voorwaarden aan het gebruik worden verbonden. Anne Feite Bloem (SP) komt zelf uit een dergelijke regio en stelt ook dat het een gevaarlijk gebruik is als er niet ervaren begeleiding aanwezig is.

Donderdag stemt de raad officieel over de wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening.