Dag na rellen Haarlem Schalkwijk: 14+ aanhoudingen, angst voor nieuwe escalaties

Algemeen
De schade na de rellen is goed zichtbaar dinsdagochtend.
De schade na de rellen is goed zichtbaar dinsdagochtend. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Nadat het maandagavond in de Europawijk in Schalkwijk escaleerde, zijn volgens de politie meer dan 14 aanhoudingen verricht. Burgemeester Wienen noemt de rellen en het vandalisme van maandagavond 'onacceptabel'. In Haarlem heerst dinsdag angst voor nieuwe rellen.

Op dit moment zijn meer dan 14 relschoppers aangehouden, mogelijk worden dat er nog meer. De politie roept iedereen die beelden heeft, deze met de politie te delen via deze link.


Ook was er sprake van diverse branden, werden bushokjes vernield, en werden er brandbommen en vuurwerk afgestoken. De burgemeester heeft drie locaties aangewezen als veiligheidsrisicogebieden: centrum, winkelcentrum Schalkwijk en omgeving, en de hoek Europalaan – Belgiëlaan. Hier wordt preventief gefouilleerd waar de politie dat nodig acht. In het centrum van Haarlem bleef het maandagavond rustig.

Op foto's van vanochtend is goed te zien wat voor schade de relschoppers hebben achtergelaten.

Rellen Haarlem: 'Geweld ontoelaatbaar'

"De rellen en het vandalisme in onze stad zijn onacceptabel", aldus de burgemeester. "De gebeurtenissen maandagavond waren een ernstige verstoring van de openbare orde. De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid. Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groependoor de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen. Ook het geweld van vanavond tegen politieagenten is ontoelaatbaar. Geweldplegers worden hard aangepakt. Door stevig optreden is het weer rustig geworden."

rellen avondklok haarlem schalkwijk
Burgemeester Jos Wienen omschrijft de rellen van maandagavond als 'onacceptabel en ontoelaatbaar'. (foto: Bibi Veth)

Rellen Haarlem: verslaggever bekogeld

Naast agenten werden maandagavond ook verslaggevers met stenen bekogeld, waaronder Laurens Bosch, persfotograaf voor het Haarlems Nieuwsblad, die uiteindelijk voor behandeling naar het ziekenhuis ging. Daar is hij inmiddels weer uit, wel moet hij verplicht rust houden.

'Stenen kwamen uit alle hoeken'

Een andere fotograaf meldt aan het Haarlems Nieuwsblad dat de stenen uit alle hoeken kwamen. "De sfeer was grimmig. De stenen werden recht op ons en de ME afgevuurd." De fotograaf, die verder anoniem wil blijven, ontvangt zelf nu alweer berichten van nieuwe rellen, dinsdagavond. "Ik ben bang dat het een herhaling wordt van gisteren."

De gemeente houdt naar eigen zeggen de mogelijke aankondigingen in de gaten. "Wat betreft de komende nachten zullen gemeente en politie ingrijpen wanneer er signalen opduiken van nieuwe rellen", aldus woordvoerder van de gemeente Daphne Sijmonsbergen tegenover het Haarlems Nieuwsblad. "Verder blijft de avondklok landelijk gelden, en dat beleid blijven we dus opvolgen."