Opkoopbescherming woningmarkt: wat is het en hoe vaak komt het voor in Haarlem?

Algemeen
Opkoopbescherming woningmarkt: wat is het en hoe vaak komt het voor in Haarlem?
Opkoopbescherming woningmarkt: wat is het en hoe vaak komt het voor in Haarlem? (Foto: Pixabay Mastersenaiper)

HAARLEM - Op 26 oktober is in de Haarlemse gemeenteraad een motie aangenomen om op 1 januari 2022 een stadsbrede opkoopbescherming in te voeren. Hiermee kan de gemeente gebieden aanwijzen waar een vergunning nodig is om aangekochte woningen te verhuren. Je kunt nu reageren op dit plan. Zo kan de aankoop van goedkope en middeldure woningen door investeerders worden tegengegaan - en blijven deze woningen beschikbaar voor starters op de woningmarkt.

Maar hoe vaak gebeurt dat eigenlijk in Haarlem, dat ‘opkopen’? Dat lees je nu op de site van de gemeente

WOZ-waarde tot €389.000

“Het college bereidt momenteel een aanvulling van de huisvestingsverordening voor, zodat per 1 januari in de hele gemeente woningen met een WOZ-waarde tot €389.000 onder de opkoopbescherming zullen vallen”, legt de gemeente uit. “Wettelijke uitzondering op de opkoopbescherming vormt verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden, tijdelijke verhuur tot 12 maanden, en verhuur van woningen verbonden aan een bedrijfspand.”

Opkoopbescherming Haarlem: praat mee

“Reacties op het voornemen tot invoering van de inkoopbescherming kun je voor 16 november delen via wonen@haarlem.nl. Het raadsbesluit wordt op 2 december besproken in de commissie Ontwikkeling, en wordt vastgesteld op 23 december 2021 in de gemeenteraad.”